IRES: mérsékelt optimizmussal tekintünk az új év elé

De azért a többség alig él meg a keresetéből.
Hirdetés

Kettőből egy megkérdezett szerint jó irányba halad az ország, 36 százaléknak pedig az a határozott véleménye, hogy az irány rossz – derült ki az IRES közvélemény-kutató intézet december 19. és 20. között készített felméréséből. A válaszadók 68 százaléka szerint 2015-ben az országban gazdasági növekedés várható, ennek ellenkezőjét 27 százalék gondolja.

A megkérdezettek leginkább a tűzoltókban és a katonákban bíznak, múlt évi tevékenységükkel csak a megkérdezettek hét százaléka nem elégedett. Az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkájával a megkérdezettek kétharmada elégedett, egyharmaduk kifogásolja tevékenységüket. A rendőrök tavalyi munkáját a megkérdezettek 59 százaléka értékelte pozitívan, az elégedetlenek aránya 36 százalék. A pedagógusok munkájával is elégedett a legtöbb megkérdezett, 19 százalékuk elégedetlen. A köztisztviselők munkájával kapcsolatos elégedettségi szint már sokkal alacsonyabb: a megkérdezetteknek csak 53 százaléka válaszolta azt, hogy a közszolgák jól végzik munkájukat.

A katonákkal szemben a legmagasabb az elégettségi szint, a kutatásba bevont személyek 81 százaléka szerint jó munkát végez a hadsereg. Az ügyészek tevékenységét 49 százalék értékelte pozitívan, a bírók valamivel jobban állnak a közmegítélés tekintetében, az ő munkájukkal a megkérdezettek 51 százaléka elégedett.

A felmérésben részt vevők fele szerint személyenként legalább kétezer lejes havi bevétel szükséges a tisztességes létfeltételek biztosításához. A megkérdezettek 39 százaléka azt mondta, hogy a havi keresete csak arra elég, hogy egyik hónapról a másikra megéljen. 29 százalék be tudja osztani jövedelmét, 14 százalék jól meg tud élni be¬vételeiből, egy százalék mondta azt, hogy mindent megengedhet magának, amit csak akar. 16 százalék szerint a meg¬keresett pénz az alapvető szükségletek kielégítésére sem elég. A megkérdezettek 40 százalékának van valamilyen törlesztendő adóssága.
 

Hirdetés