Ügyészségi nyomozás az uszító román széljobberek ellen

De azért az eljárás jóval lassabban halad, mint a magyarok elleni vizsgálatok.
Hirdetés

A rendőrség az ügyészségnek továbbította azt a videofelvétellel alátámasztott petíciót, amely arról tanúskodik, hogy az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű szervezet uszító jellegű jelszavakat skandált Sepsiszentgyörgyön, a december elsejei ünnepségen.

A Kovászna Megyei Prefektúra átirata szerint december 8-án küldték át a rendőrségnek a petíciót, amelyre az már december 12-én válaszolt. Megállapították, hogy a felvételen láthatók kimerítik a diszkriminációra és gyűlöletre való uszítás tényét, amelyre a büntető törvénykönyv 369-es cikkelye vonatkozik, és amely ügyben a Kovászna Megyei Rendőrség bűnüldözési osztálya ismeretlen tettes ellen indított eljárást, az ügyészségi vizsgálóbíró felügyelete mellett.

Marius Popică korábbi prefektus azt állította: nem hallotta, hogy december elsején a Noua Dreaptă nevű szélsőséges szervezet magyarellenes jelszavakat skandált volna. Ezzel szemben, a HVIM felvételein tisztán látszik és hallatszik, hogy a Sepsiszentgyörgyre Dâmboviţa megyei rendszámú autóbusszal érkező „ünneplők” azt üvöltözik, hogy „ki a magyarokkal az országból”. A beadványt a prefektúra a rendőrségre továbbította, onnan most az ügyészségre került.

A sepsiszentgyörgyi esettől eltérően, a prefektúra villámgyorsan eljárt a kézdivásárhelyi polgármester ellen, akit ötezer lejre bírságolt amiatt, hogy december elsején nem díszítette fel „megfelelőképpen” a várost a román nemzeti ünnep alkalmából.
 

Hirdetés