Áremelkedések „kompenzálják” a minimálbér-növelést

1050 lejnél elvileg egyetlen munkavállaló sem kaphat majd kevesebbet. Többet fizetünk viszont a közlekedési kihágásokért és az áramért.
Hirdetés

Nőtt a minimálbér összege, ezzel együtt azonban több minden megdrágult Romániában. A kormány még december 10-én arról döntött, hogy ebben az évben két lépcsőben, 1050 lejre nő a kötelező minimális juttatás. Először január elsején nőtt 975 lejre az eddigi 900 lejről, majd július 1-jétől lesz 1050 lej. Az intézkedés több mint 1 millió 471 ezer közalkalmazottat és csaknem 983 ezer, versenyszférában dolgozót érint. Tavalyelőtt év végén még 800 lej volt a minimálbér, 2014 folyamán szintén két lépcsőben emelték 900 lejre. A minimálbér mellett ugyanakkor bruttó 100 lejjel nőtt az egészségügyben és a szociális ellátás terén dolgozók bére.

A minimálbér emelésével azonban, január elsejétől nőtt a közlekedési kihágásokért fizetendő büntetés összege is. A KRESZ szerint egy büntetőpont pénzbeli értéke a minimálbér 10 százaléka, az eddigi 900 helyett tehát 975 lej a kiindulópont, azaz egy büntetőpont, pénzben 97,5 lejbe kerül. Július elsejétől viszont, az újabb béremeléssel együtt, ismét nőni fog a büntetőpontok értéke. Drágult a kötelező autóbiztosítás is, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság elnöke szerint 3 százalékos áremelkedésre számíthatunk. Az áramért átlag 0,26 százalékkal fizetünk majd többet.

A kormány azt ígérte, idén nem vezetnek be új adókat, és a meglévőket sem emelik. A pálinkára kivetett adót eltörölték.

Változatlan marad július elsejéig a háztartások számára értékesített földgáz ára, amikor érvénybe lép a kormány és az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) által kidolgozásra váró új, 2021-ig kitolt árliberalizációs terv. Hogy pontosan miért és milyen ütemben várható a növekedés, arról az alábbi linken olvashat.
 

Hirdetés