Évi 40 millió euróba kerülnek a forradalmárok

Havonta átlagosan 1500 lejt kap az, aki forradalmárigazolvánnyal rendelkezik. Több tízezren élvezik a forradalombiznisz előnyeit.
Hirdetés

A forradalmárok számára kiutalt összegek évente meghaladják a 40 millió eurót, amelyet közpénzből fizetnek ki. Egy-egy forradalmár átlagosan havi 1500 lej juttatásban részesül. A forradalmárok közül nem egészen 4500 sebesült meg, vagy került a Securitate kezei közé a decemberi események alkalmával, közöttük vannak az 1989. decemberében halálos sebet kapó forradalmárok hozzátartozói is. Ők azok, akik megérdemlik a kárpótlást. 

A többiek, több tízezer személy juttatása erősen megkérdőjelezhető – írja összeállításában a maszol.ro. Ők a „rendkívüli tettekkel kiemelkedő forradalmár” igazolvánnyal rendelkeznek, amelyeket a kilencvenes évek elején, némi pénzmag fejében korlátlanul osztogattak politikusok, politikusok rokonai, ismerői között. Az idők során „forradalmárok” lettek a forradalom idején a nyolcadik életévüket betöltő személyek, de olyan rendőrök, katonák is, akik 1989. decemberében a tüntetők közé lőttek.
 
Számítások szerint 1990 óta egészen 2011-ig a forradalmároknak és „forradalmároknak” mintegy 2 milliárd eurót fizettek ki. A „kiemelkedő tetteket végrehajtó forradalmárok” ebből az összegből 600 millió euróban részesültek. Emellett több mint 5000 hektár telket osztottak szét közöttük, ehhez hozzájönnek még a lakások és üzlethelyiségek ingyenes kiutalásából, az ingyenes tömegszállításból származó összegek.
 
Hogy hogyan lehetett ilyen jól jövedelmező igazolványt szerezni, az alábbi linken kiderül.

A fotón bukaresti tüntetők 1989-ben. A kép forrása: Wikipédia

 

Hirdetés