Egyelőre felfüggesztik a himnuszénekléses tiltakozást

Mert jönnek az ünnepek, és mert a magyar jelképek ellen ámokfutó prefektust leváltották. De azért készenlétben állnak.
Hirdetés

A közelgő ünnepek és esedékes hatalomváltásra való tekintettel felfüggesztette a sepsiszentgyörgyi himnuszéneklési akciót a Magyar Polgári Párt (MPP). Bálint József azt mondta: múlt hétfőn elgurított hógolyójukból hétvégére hóember lett, de legközelebb lavinát okozhatnak majd.

Szombaton mintegy ötszázan gyűltek össze az egykori országzászló helyén álló székely zászló tövében, ott, ahol június 4-án, az összetartozás napján is elénekelték a magyar himnuszt, amiért az időközben leváltott kormánymegbízott ötezer lejes bírságot szabott ki a Magyar Polgári Pártra. Tóth Bálint, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szóvivője azt mondta, a kitűzött zászlók azt jelzik, „nem akarunk beolvadni eme neoliberális, beteg Európa tégelyébe”. Bedő Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszéki elnöke szerint „egy felülről megtervezett” hadművelettel próbálja a román hatalom véglegesen birtokba venni „az őseink vérével megszentelt szülőföldünket”.

A szervezők úgy döntöttek, felfüggesztik a himnuszéneklő akciót. Abban bíznak, az államfő beiktatása, illetve a kormánymódosítás után bölcsebb emberek kerülnek döntési pozícióba.

Bizalmat előlegezünk az új államelnöknek, az új prefektusnak, esetleg az új kormánynak. Elgurítottunk egy hógolyót, hétvégére nagyon szép hóember lett. De tudunk mi olyan hógolyót is elgurítani, hogy abból lavina lehet. Ezt nem szeretnénk, ne is akarják tőlünk!” – mondta Bálint József.

A nemzeti jelképek védelmében hétfőtől kezdve minden nap összesen mintegy tízezer ember énekelte a himnuszt a prefektúra előtt. Pénteken a város két ellentétes pontjáról, huszárkísérettel és egy-egy 250 méteres magyar és székely zászlóval vonultak a tüntetők a kormányhivatal elé, ahol 16 órakor mintegy hatezer torokból csendült fel a magyar himnusz. A bírságot kiszabó prefektust időközben leváltották, ám a magyar vezetők szerint ez nem oldja meg a problémát.

Hirdetés

Nem a prefektus nemzetisége a fontos, hanem hogy olyan jogszabályok legyenek, amelyek jók minden állampolgárnak, többségnek és kisebbségnek egyaránt” – jelentette ki Tamás Sándor megyetanácselnök, aki – az összegyűltek szolidarizáló tapsa közepette – támogatásáról biztosította a Terrorizmus Elleni Ügyészség látókörébe került Antal Árpádot.

A sepsiszentgyörgyi polgármester véleményével „nyilvánosan azonosult” Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is, aki felszólította az illetékeseket, hogy őellene is indítsanak eljárást. A tüntetésen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a zsoltárost idézve úgy fogalmazott: „torkig vagyunk az igazságtalansággal és a hátrányos megkülönböztetéssel”.
 

Hirdetés