Prefektusi búcsúajándék: megtorpedózott katolikus gimnázium Vásárhelyen

Naná, hogy a tanév közepén, miután már elindult a tanítás.
Hirdetés

A közigazgatási bíróságon támadta meg Vasile Oprea, Maros megye prefektusa a marosvásárhelyi tanács határozatát, amelyben elfogadták a Római Katolikus Teológiai Gimnázium nevét is tartalmazó,  2015/2016-os tanévre vonatkozó iskolajegyzéket. A kifogásolt határozatról egyébként csütörtökön kellett volna döntenie az önkormányzati képviselő-testületnek, azonban az utolsó pillanatban lekerült a napirendről. A prefektusi intézkedés kapcsán Peti András alpolgármester elmondta: nem tudja, hogy jogi szempontból milyen következményei lehetnek a prefektus indította eljárásnak.

„A törvény azt mondja, ha egy határozatot a kormánymegbízott megtámad, azt automatikusan fel kell függeszteni, de ez esetben a gyerekek ott vannak a padokban, tanulnak, az iskola pedig működik” – mutatott rá a marosvásárhelyi alpolgármester, aki szerint „csak Romániában fordulhat elő, hogy a tanév közepén megtámadnak egy ilyen határozatot.

A marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium egyébként a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott iskolaépületben működik, a következő tanévtől pedig az ingatlan egy részét az ősszel megalakult, az idei tanévben még a Bolyai Gimnáziumban működő Római Katolikus Teológiai Gimnázium fogja használni.

Mivel a prefektus által megtámadott határozatba belefoglalták azt is, hogy a katolikus gimnázium csak akkor kerülhet be az iskolai névjegyzékbe, ha a római katolikus egyház és a város vezetősége között megköttetik az Unirea bérleti szerződése, a hét elején Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek és Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere is ellátta kézjegyével a dokumentumot, a prefektus azonban áthúzta az önkormányzat számításait.
 

Hirdetés