Jobban szeretik a magyarok Johannist, mint Kelement

Derült ki egy felmérésből. Ennek fényében vonult ellenzékbe az RMDSZ. És jöhet az újratervezés.
Hirdetés

Tizenkét százalékkal haladta meg Klaus Johannis bizalmi indexe a Kelemen Hunorét novemberben az erdélyi magyarok körében – állapítja meg az RMDSZ megrendelésére készült, a Krónika birtokába került közvélemény-kutatás. Most

először fordul elő az elmúlt huszonöt évben, hogy a magyar közösség jobban megbízik egy román politikusban, mint egy magyarban.

A kolozsvári szociológusok által készített telefonos felmérésből kiderül az is, hogy a magyarok körében harminc százalékkal zuhant az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának a támogatottsága. „Változik a világ körülöttünk és a változás minket sem kerül el, bennünket sem kímél. Nem tehetünk úgy, mint aki a vonatban ülve azt hiszi, hogy ő egy helyben áll, csak a táj változik körülötte” – jelentette ki Kelemen Hunor a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) a kormányból való távozásról határozó szombati ülésén.

Helyzetértékelő beszédében a szövetségi elnök többször is utalt annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeire, amelyeket az alakulat figyelembe vett az ellenzékbe vonulásról szóló döntés meghozatala előtt. Nos, az eddig nem nyilvános felmérés valóban

igazolja az RMDSZ vezetőinek aggodalmát, többek között kiderül ugyanis, hogy az erdélyi magyarok opciója sok tekintetben eltér a szövetség álláspontjától.

Az RMDSZ az államfőválasztás második fordulója után rendelt közvélemény-kutatást a kolozsvári Kvantum Research-től, amelyet a közvélemény- és marketingkutató cég november 21–23-án végzett el telefonon, hét erdélyi megye (Hargita, Kovászna, Bihar, Szatmár, Szilágy, Maros és Kolozs) 700 felnőtt korú magyar lakosának megkérdezésével. (Az eredmények 95 százalékos valószínűséggel, ±4,2 százalékos hibahatárral érvényesek).

A Közélet és közérzet az elnökválasztás után című felmérésből elsőként az derül ki, hogy

az elmúlt hetek során jelentősen, 11-ről 39 százalékra ugrott azoknak a magyaroknak az aránya, akik szerint az országban jó irányba haladnak a dolgok.

(A megkérdezettek 41 százaléka szerint rossz irányba, a többi nem tudja vagy nem válaszolt).

Hirdetés

A megkérdezettek 53 százaléka részt vett az államfőválasztás november 2-i első fordulójában, közülük 65,3 százalék Kelemen Hunorra, 18,5 Klaus Johannisra, 6,2 Szilágyi Zsoltra, 3,8 Victor Pontára, 1,7 százalék pedig más jelöltre voksolt; 4,5 százalék nem válaszolt. Vagyis a magyarok 24–26 százaléka már az első körben román jelöltet támogatott.

Nyolc százalékkal megugrott a magyarok részvételi aránya a második fordulóra az elsőhöz képest

(61 százalékra), 88 százalékuk Johannis, hét pedig Ponta neve mellé ütötte a pecsétet. A megkérdezettek 46 százaléka már az első forduló előtt eldöntötte, hogy a nagyszebeni polgármesterre szavaz, 34 százalék közvetlenül november 2. után, 11 százalék néhány nappal a második forduló előtt, hét pedig a választások napján.

A további adatokat a linkre kattintva olvashatja.
 

Hirdetés