Himnuszórákat tartanak a prefektusnak

Az MPP hozzáedzi a háromszéki prefektus fülét a magyar himnuszhoz. Az RMDSZ a bírság visszavonását kéri.
Hirdetés

December 15-21. között minden hétköznap délután, háromnegyed négy és háromnegyed öt között a prefektúra sepsiszentgyörgyi székháza előtt többször is elénekelik a magyar himnuszt.

Ezekre az eseményekre várnak mindenkit, aki úgy érzi, az egész erdélyi magyarságot sértette meg a prefektus azzal, hogy himnuszéneklésért büntetést adott – mondta el a Marosvásárhelyi Rádiónak Bálint József, az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke. A szervezők a meghatározott időpontokban a prefektúra előtt várják a csatlakozókat, és amint összegyűlt egy kórusnyi ember, eléneklik a magyar himnuszt.
 
December 20-án, szombaton, majd december 23-án, kedden az Erzsébet parkban felállított székely zászlónál is szerveznek majd himnuszéneklést. 
 
Bálint József szerint a tiltakozó megmozdulást ki szeretnék terjeszteni egész Erdélyre, így más szervezetekkel is egyeztetnek, de egyházi vezetőkkel is tárgyaltak arról, hogy az istentiszteletek záróakkordjaként általában elénekelt magyar himnuszt ezúttal ne a templomokban, hanem azok előtt, köztéren énekelje el a közösség tiltakozásul az ellen, hogy Marius Popica kormánybiztos ötezer lejes bírságot rótt ki a Magyar Polgári Pártra, amiért a június 4-i sepsiszentgyörgyi Trianon- megemlékezésen köztéren énekelték el a magyar himnuszt..
 
A bírság kirovása miatt az RMDSZ is felháborodott, az SZKT szombati ülésén Borbély László, az alakulat politikai alelnöke a büntetés vissazvonására szólította fel a kormányt. Szerinte megengedhetetlen és nevetséges a rendszerváltás után 25 évvel büntetni azt, ha száz összegyűlt ember elénekli a magyar himnuszt.
 

Hirdetés