Kárpótlás jár azoknak, akik vagyont vesztettek a történelem packázásai miatt

Közel tízezren kaphatnak kárpótlást egy szerdán kihirdetett törvény értelmében.
Hirdetés

A jövő évtől kezdődően részletekben fizet kárpótlást a román állam azokért a vagyonokért, amelyeket polgárai az ország egyes területeinek elcsatolásakor veszítettek el: a kárpótlás gyorsításáról szóló törvényt szerdán hirdette ki a román államfő.

Románia 1998-ban hozott törvényt azon polgárai kárpótlásáról, akik két dél-dobrudzsai megye (az úgynevezett Kvadriláter) Bulgáriához való 1940-es visszacsatolásakor veszítették el vagyonukat:

az érintettek – vagy örököseik – jelenlegi lakhelyük megyei tanácsainál jelenthették be kárigényüket.

A jogszabály szerint nemcsak a szomszédos országhoz került ingatlanvagyonukért, hanem oltott gyümölcsfáikért, dinnyeföldjükért, learatatlan kukorica-, napraforgó- és gyapottermésükért is kártérítést igényelhettek.

2003-ban hasonló törvényt fogadtak el (a Szovjetunióhoz került) Besszarábia és Észak-Bukovina elvesztése miatt károsult román állampolgárok kárpótlására. A két jogszabály alapján csaknem tízezer megoldatlan kárpótlási kérvény gyűlt össze: ezek elbírálásáról és kifizetéséről rendelkezik a szerdán kihirdetett törvény. A kárpótlásokat a kérvények iktatásának sorrendjében,

öt évre elosztva, 20 ezer lejnél nem kisebb éves részletekben fizeti ki

a pénzügyminisztérium az Országos Ingatlan-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP) által kiállított utalványok alapján. A 20 ezer lejnél kisebb kárpótlásokat egy tételben fizetik ki.

Hirdetés

A főleg törökök és tatárok lakta Kvadriláter a török uralom alóli felszabadulás (1877) után Bulgária része volt, és a második Balkán-háború nyomán 1913-án került Romániához, amely betelepítésekkel negyed évszázad alatt jelentősen,

csaknem 30 százalékra növelte a román lakosság arányát.

Besszarábia (amelynek területe a déli részétől eltekintve nagyjából a mai Moldovai Köztársaságnak felel meg) 1918 és 1940 között Nagy-Romániához tartozott. A területet 1940-ben a Ribbentrop-Molotov paktumra hivatkozva megszállta a Szovjetunió, 1941–44 között a tengelyhatalmak oldalán háborúba lépő Románia vissza szerezte, de a második világháborút lezáró békeszerződés megerősítette a terület feletti szovjet fennhatóságot.

Hirdetés