Egyelőre nem fogunk levélben szavazni

Elutasította a képviselőház az erre tett törvényjavaslatot. De majd idejében előszedik, ígérik a képviselők.
Hirdetés

A parlament alsóháza kedden elutasította a Băsescu mentorálta PMP négy képviselőjének törvényjavaslatát a külföldön élő román választópolgárok levélbeni szavazásról. Eugen Tomac, Mihaela Stoica, Valerian Vreme és Clement Negruț javaslatát 203 képviselő ellenezte, 8 támogatta, és 84-en tartózkodtak. A törvényhozási aktus legérdekesebb része az volt, hogy a javaslathoz senki sem szólt hozzá a plénumban.

A javaslatot a szenátus már korábban elutasította.
 
A képviselőház közigazgatási, illetve jogi bizottsága úgy értékelte, ez a szavazási rendszer nem garantálja a voksolás biztonságát.
 
Valeriu Zgonea háznagy egy hónapja azt mondta, a levélbeni szavazás bevezetését az elnökválasztásokon majd csak öt év múlva tárgyalják, amikor ismét aktuális lesz, jelenleg inkább a parlamenti választás új szabályozását dolgoznák ki, ami szintén tartalmazni fogja ezt a típusú szavazást. Honatyákat legközelebb 2016-ban választunk, de törvény szerint nem módosítható a szavazást befolyásoló jogszabály az adott választást megelőző egy évben.
 
Ami azt jelenti, hogyha az ellenzék ígéretéhez híven előrehozott parlamenti választást provokál ki valamikor 2015-ben, akkor az a voksolás mindenképp a jelenlegi választási törvény szerint zajlik majd.
 
A választási törvény módosításával megbízott bizottság fog majd azzal is foglalkozni, hogy bevezessék-e a levélben történő szavazást az önkormányzati választásokra – mondta a házelnök, aki szerint a különböző választásokra különbözőképpen határozzák meg a levélben szavazás módját azokban az országokban, ahol ez már bevett gyakorlat.

Hirdetés