Leszavazták Markó Attila letartóztatását

A képviselőház jogi bizottsága nem hagyta jóvá az RMDSZ-képviselő előzetesbe helyezését. A végső szó a plénumé.
Hirdetés

A képviselőház jogi bizottsága 13 igen és két nem szavazattal, valamint két tartózkodással elutasította Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő előzetes letartóztatását. Ahhoz, hogy a testület elfogadja a főügyészség letartóztatási kérését, 14 támogató szavazatra lett volna szükség – közölte Ciprian Nica, a jogi bizottság alelnöke.

A jogi bizottság döntése konzultatív jellegű, az ügyben a képviselőház plénuma dönt egy későbbi időpontban.

Markó Attilát hivatali visszaéléssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) abban az illegális kárpótlási ügyben, amelyben Alina Bicát, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) főügyészét korábban letartóztatták. Bicát azzal gyanúsítják, hogy közbenjárt annak érdekében, hogy a bizottság törvénytelenül ítéljen meg kártérítést egy visszaszolgáltatási ügyben, amikor az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) erre szakosodott bizottságának tagja volt. Ennek a testületnek volt tagja Markó Attila is.

Az RMDSZ-képviselő korábban azt nyilatkozta: ártatlan és semmilyen kapcsolatban nincs az említett kárpótlási üggyel.

A képviselőház jogi bizottsága ugyanakkor jóváhagyta Cătălin Teodorescu képviselő letartóztatását, aki ellen szintén a Bica-ügyben indított eljárást a DNA.

Hirdetés