Johannis „nagyon románnak” érzi magát

Jó viszonyra törekszik Orbán Viktorral a Welt am Sonntagban megjelent interjú szerint.
Hirdetés

„Román állampolgár vagyok, vagyis román” – mondta Klaus Johannis a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban arra a kérdésre válaszolva, hogy németnek vagy románnak tekinti magát, hozzátéve, hogy a német származású erdélyi szászok népcsoportjához tartozik, és ezt soha nem rejtette véka alá.

Ugyanakkor „most, megválasztott román államfőként

nagyon románnak érzem magam”

– tette hozzá. Megjegyezte, hogy németsége a német nyelvhez és kultúrához köti, nem pedig Németországhoz.

Az elnökválasztási kampányban a vetélytársáról, Victor Ponta miniszterelnökről megfogalmazott éles bírálatával kapcsolatban elmondta, nem akarta, hogy a küzdelem „hangneme lefelé csússzon”, és valójában ő volt az, aki állandó támadásoknak volt kitéve. A választás nyomán kialakult új helyzetben viszont „Románia érdekében beszélnünk kell egymással és együtt kell működnünk”, „akkor is, ha nem lehet abból kiindulni, hogy

barátok leszünk”

– mondta Klaus Johannis.

Programjáról szólva kiemelte: „olyan elnök akarok lenni, aki ugyan integrál és összehozza az embereket, de egyben határozott döntőbíró”. A korrupció elleni, „már jól működő” küzdelem a prioritási lista elején szerepel, éppen úgy, mint a gazdasági növekedés, az oktatás, az egészségügyi rendszer és az infrastruktúra – sorolta a megválasztott elnök.

Hozzátette: a többség támogatásának megszerzésére képes és a pártok közötti választóvonalakon átívelő „tartós” politikára van szükség,

„különben jön a következő kormány és mindent visszacsinál”.

Hirdetés

Külpolitikai elképzeléseit vázolva Klaus Johannis hangsúlyozta: „azt akarom, hogy Románia ne csupán a nyugati közösség tagja maradjon, hanem a jövőben nagyobb szerepet játsszon a térségben”. „Románia fontos stabilitási tényezővé válhat” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy

egyesek az „anti-Orbánt” látják benne,

kijelentette: „soha nem láttam magamban egy anti-akármit”, és az ilyen elvárásoknak, várakozásoknak nem lesz hatásuk a román–magyar kapcsolatokra. Hangsúlyozta: „biztos vagyok abban, hogy jó viszonyt tudok kialakítani Orbán Viktorral”. A két uniós tagországot összekötő, közös ügyek többségben vannak az egymástól elválasztó dolgokkal szemben – tette hozzá.

 

Hirdetés