Lemondana Ponta, de vannak feltételei

A kormánykoalícióból kellene valakit találni a helyére.
Hirdetés

Felajánlotta lemondását Victor Ponta miniszterelnök a kormány éléről pénteken, azzal a feltétellel, ha Klaus Iohannis megválasztott elnök a jelenlegi kormánykoalícióból bíz meg másvalakit kormányalakítással.

A novemberi romániai elnökválasztáson váratlan vereséget szenvedett Ponta ezt pénteken jelentette ki a dcnews.ro hírportálnak adott interjúban. „Ha létezne ez a garancia a hivatalban lévő Traian Basescu államelnök vagy a megválasztott államfő részéről,

már holnap benyújtanám lemondásomat”

– mondta Ponta, aki egyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is.

Hozzátette: Romániában a nyugati politikai kultúrával ellentétben még az a hagyomány uralkodik, miszerint egy megválasztott államfő csak a saját politikai táborából akar kinevezni miniszterelnök-jelöltet.

Leszögezte, hogy a 2012-es parlamenti választás nyomán hatalomra került jelenlegi kormánykoalíciónak folytatnia kell a kormányzást 2016-ig, hiszen még sok a tennivalója a következő két évben. „Addig, amíg létezik a jelenlegi parlamenti többség, a kormányzásra kell összpontosítanunk” – mondta a miniszterelnök, aki továbbra is fenntartja álláspontját, hogy

a legutóbbi választások eredményét tiszteletben kell tartania

Hirdetés

a novemberi elnökválasztásból győztesként kikerült jobbközép ellenzéknek.

Rámutatott: a PSD is elmondta, a pártvezetés elnökválasztás eredményét kiértékelő csütörtöki ülésén, hogy a kormányzás nem kötődik szorosan az ő személyéhez, azt a 2012-es parlamenti választás eredménye és az annak következtében kialakult parlamenti többség szavatolja.

Ponta nem kívánt megnevezni senkit, hogy kit tudna elképzelni következő miniszterelnöknek, mivel erről senkivel nem beszélt.   

Hirdetés