Az állam meggátolná a Bánffy-erdők visszaszolgáltatását

A Maros megyei prefektus a belügyminisztérium támogatásával próbálja érvényteleníteni a Bánffy-erdők ügyében hozott visszaszolgáltatási ítéletet.
Hirdetés

Vasile Liviu Oprea prefektus arra hivatkozva próbálja érvényteleníteni a jogerős visszaszolgáltatási ítéletet, hogy a Maros-völgyi Bánffy-erdők nem a kommunista államosítás következtében kerültek a román állam tulajdonába. Álláspontja szerint Bánffy Dániel vagyonát arra hivatkozva vette el az állam, hogy a bárót egy korábbi ítéletben emberiesség elleni bűntettekre való uszítás vádja alapján ítélték el. Az erdő-visszaszolgáltatási ítélet érvénytelenítése ügyében indított pert már háromszor kellett elhalasztani, mert

a prefektusi hivatal nem tudta kifizetni a közel 15 ezer lejes kauciót.

Most ezt a pénzt belügyminisztérium a prefektus rendelkezésére bocsátotta – írja az Agerpres nyomán az MTI.

A prefektus a hírügynökségnek elmondta, annak a 2007-es ítéletnek az érvénytelenítését kezdeményezte, amely során 9300 hektár erdőt szolgáltattak vissza Bánffy Dániel báró örököseinek. A Maros völgyében Ratosnya (Răstoliţa), Gödemesterháza (Stânceni) és Palotailva (Lunca Bradului) térségében fekvő erdőt ugyan jogerősen visszaszolgáltatták 2007-ben az örökösöknek, a birtokba helyezés azóta sem történt meg.

Az illeték befizetésére azért volt szükség, hogy a Szászrégeni Bíróság tárgyalhassa a birtokba helyezés felfüggesztésére irányuló prefektusi keresetet. Közben a prefektus

egy másik perben a visszaszolgáltatási határozat érvénytelenítését kéri.

Hirdetés

Bánffy-család képviselője az MTI-nek a hírre reagálva elmondta, nem tartják meglepőnek az újabb fejleményt. Hozzászoktak a hatóságok akadékoskodásához. „Reméljük, hogy az Európai Unióhoz tartozó Romániában nem a korrupció és a sovinizmus, hanem a jogállamiság és az igazság lesz a győztes” – nyilatkozta az MTI-nek a neve elhallgatását kérő Bánffy-örökös.

Fotó: panoramio.com

Hirdetés