Berezegtek az Interferenciák!

Akkorát interferált a közönség a nyitóelőadással, hogy csak néztünk. De mit nézzünk még a fesztiválon?
Hirdetés

A téren már beharangozták/eltáncolták, tegnap el is kezdődött a negyedik Interferenciák. Onnan tudtuk, hogy jóval a megnyitó előtt lila fénybe borult a kolozsvári Állami Magyar Színház épülete. Nem, nem lila ködbe, még csak nem is lila habok borították be.

Nagyon is érthető sztorik lepik el tíz napig: a test történetei négy kontinensről, 23 előadásban. A testünk mint állandó – hol olcsó, hol drága – albérletünk történetei: fájdalmai, szexualitása, öregedése, elmúlása és kimeríthetetlen kifejezőereje – mondta Tompa Gábor igazgató a már-már családias megnyitón.
 
Ugyanilyen sokfélék a fesztiválra meghívott előadások is a pszichológiai színháztól a fizikai színházig. A nyitóelőadásba pedig – kortárssá turbózott Ibsen-darab, A nép ellensége – még egy lakossági fórum is belefért.
 
Nem csak színből: a szereplők tényleg kíváncsiak voltak a véleményünkre, hogy miért támogatjuk ennyien a fürdőorvost, aki nyilvánosságra akarja hozni, hogy a fürdő vize szennyezett, miközben elszálltan radikális szöveget nyom arról, hogy a demokratikus döntések mögötti többség ostoba, és ennek a társadalomnak már úgyis befellegzett.
 
Schaubühne-előadás az Interferenciákon
 
A nép ellensége. Nemcsak élő rockzenét, de kutyát is rendezett a berlini Schaubühne előadásába Thomas Ostermeier. | Fotó: Biró István
 
Most legszívesebben szétspojlerezném az előadást, de ma este még adják, inkább mindenki nézze meg. Mert tegnap a kolozsvári közönség többsége úgy állt ki a fürdőorvos ügye, a szennyezés nyilvánosságra hozása mellett, hogy közben bebizonyította, egyáltalán nem ostoba, nagyon is okos és pragmatikus, és nem hagyja magát manipulálni egyik oldal által sem, akárhogy is próbálják egyszerűvé élesíteni a helyzetet.
 
Ma este megismétlik a tegnapi első darabot is, A velencei kalmárt az izraeli Habima Nemzeti Színház előadásában. A fesztivált viszont azzal csinálja az Interferenciák, hogy az előadások másnapján meg lehet beszélni az élményt az alkotókkal. És olyan előadásokat is meg lehet nézni, amelyek nincsenek itt: Pina Bausch táncelőadásait felvételről a TIFF Házban. Persze munkaidőben, minden nap 14 órától.
 
A kiállításokról és a Tranzit Házas könyvbemutatókról még nem is szóltunk. De majd fogunk. Addig is, hogy ne tévedjünk el a programban, és hogy az előadások ne keveredjenek drámai konfliktusba, segítünk ezzel a fesztiválnaptárral. (Folyamatosan frissítjük.) 
 
 
A mindennapi drámai feszültséget a szinte minden esti bulin tudjuk levezetni. Vigyázat: színészek a táncparketten! Ma este 11-től a sZempöl Offchestra ugráltatja meg a tisztelt fesztiválközönséget a TIFF Házban, holnap és azután a prágai Bucinatores Orchestra játszik a fül nevű testrészünkkel a jazz és minden más határán.
 
És hogy miért érdemes fejbúbig belevetnünk magunk? Mert ilyen is csak kétévente van Kolozsváron.

 

Hirdetés