Újra helyzetbe került a Bihar megyei RMDSZ

Akár nagyváradi alpolgármesterük lehet. Legalábbis erre utal a jobboldali erőket immár magába foglaló PNL „leánykérése”
Hirdetés

Míg korábban úgy tűnt, hogy az RMDSZ kormányon maradása Bihar megyében is PSD–RMDSZ-koalíciót fog eredményezni, most elképzelhetővé vált, hogy a magyar kisebbséget képviselő tanácsosok nemzeti liberális párti (PNL) kollegáikkal alakítanak többséget. A PDL-lel kiegészült PNL ugyanis immár bevallottan felbontotta a korábbi megegyezést a szociáldemokratákkal, és a hétvégén kiadott közleményükben politikai tárgyalásra hívták a helyi RMDSZ-t.

Az RMDSZ a Nagy-Románia Pártot (PRM) kivéve eddig is mindenkivel leült tárgyalni. Bár szokatlan módon, a sajtón keresztül kaptuk a meghívást, le fogunk ülni és egyeztetni fogunk velük” – nyilatkozta a Krónikának Szabó Ödön, a szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Leszögezte: egyelőre nem ismerik a PNL ajánlatát és álláspontját, de akárcsak más esetekben, ezúttal is azt tartják majd szem előtt, hogy „a magyarság számára a legjobb eredményt” érjék el. Annyit azonban elárult, ez helyi szintű, az országos kormányzati szerepvállalástól független döntés lesz.

Bár a megbeszélések időpontját még nem tűzték ki, sajtóinformációk szerint a liberálisok már ezen a héten szeretnék leváltatni a megyei tanács PSD-s alelnökét, Ioan Mangot, valamint az ugyancsak szociáldemokrata váradi alpolgármestert, Ovidiu Mureşant.
 

Hirdetés