Putyin is örül Johannis megválasztásának

Nemcsak Merkel és az Amerikai Egyesült Államok örvendenek a német államfőnknek, hanem Oroszország is vele melegítené újra a kapcsolatokat.
Hirdetés
Oroszország a Romániával fenntartott, de az utóbbi időben erősen kihűlt kétoldalú kapcsolatok felmelegedését várja Klaus Johannis elnökké választásától – írja a maszol.ro az Agerpresre hivatkozva.
 
„Reméljük, hogy sikerül túllépnünk kapcsolataink szüneteltetésén, amit a román hatóságok Oroszországgal szembeni kritikus álláspontja okozott az ukrajnai válság és más nemzetközi események kontextusában” – fogalmazott az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alekszandr Lukasevics.
 
Hozzátette, Oroszország mindig nyitott a szomszédos államokkal fenntartott párbeszédre, ha ez a kölcsönös tiszteletre és az egymás belügyeibe való be nem avatkozásra alapszik.
 
A még hivatalban lévő államfő, Traian Băsescu az ukrajnai válság kezdete óta Moszkva egyik legkövetkezetesebb bírálója volt a uniós tagállamok vezetői közül. A román-orosz kapcsolatok az amerikai rakétapajzs romániai bázisának létrehozásával hidegültek el.
 

A lakosság sem nevezhető kifejezetten oroszbarátnak: a bukaresti Gaudeamus könyvvásár tegnapi megnyitóján mintegy húszan tiltakoztak az ellen, hogy idén épp Oroszország a díszmeghívott. 

Hirdetés