December elseje előtt tartanak jogkövetelő tüntetést Szentgyörgyön

Kérnénk már azt az 1918-ban megígért önrendelkezést.
Hirdetés

Megtartja a román nemzeti ünnepet megelőző, régóta beharangozott utcai megmozdulást a Magyar Polgári Párt (MPP), november 29-én 13 órára Sepsiszentgyörgyre nemcsak a párt tagjait, szimpatizánsait és nemcsak a háromszékieket várják, hanem mindenkit, aki egyetért felhívásukkal – jelentette be Kulcsár-Terza József megyei pártelnök.

Nem tüntetést szerveznek, és nem valami ellen akarnak tiltakozni, hanem felhívni a figyelmet az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat ígéreteire, kérni a román állam alapítódokumentumának betartását – hangsúlyozta az MPP megyei elnöke. Úgy értékelték, most időszerű az akció, az új államelnöknek tudnia kell a magyarság követeléseiről, annál is inkább, mert elődei elzárkóztak ettől – emelte ki Bálint József, az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke.

Annak a folytatását kérjük, amire az elmúlt vasárnap az ország is szavazott. Itt szintén egy kisebbség jogairól van szó, és arról, hogy ez a kisebbség Romániát a hazájának szeretné érezni, itthon akar maradni, senkitől nem akar semmit elvenni” – fogalmazott Bálint József. 

Korábban az RMDSZ is jelezte, hogy társszervezői szerepet vállal, de most azt válaszolták az MPP sürgetésére, hogy nem tartják időszerűnek a hónap végi megmozdulást. A polgáriak azonban úgy vélik, nem kell tovább várni, huszonöt éve ugyanezt mondja az RMDSZ, úgy döntöttek, hogy akkor ők vállalják a szervezést, népszerűsítést.
 

Hirdetés