MPP: győzött a demokrácia

Az Magyar Polgári Párt elnöke is gratulált Klaus Johannis győzelméhez. Az erdélyi elnök nyitottabb lesz a székely autonómiatörekvésekre – reméli Biró.
Hirdetés

Biró Zsolt marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: a lakosság az 1989-es folyamat folytatása mellett foglalt állást a vasárnapi elnökválasztáson. Klaus Johannis győzelmének legitimitását nem lehet megkérdőjelezni, de az is jelzésértékű, hogy nem jött be az ország szétszakadásával való riogatás. Az MPP elnöke elítélte az RMDSZ demobilizáló üzeneteit és Victor Ponta melletti kampányát. Meggyőződése szerint az MPP-t erősítette, hogy nyíltan Klaus Johannis mellett foglalt állást.

A 2016-os helyhatósági választásokig át kell gondolni az erdélyi magyarságpolitikát, de nem az MPP-nek – mondta Biró. „Világossá kell tenni, hogy Székelyföld esetében nem etnikai, hanem területi autonómiát kérünk, azt szeretnénk, hogy az alkotmány rögzítse a nemzeti kisebbségek jogait és tartsák be az 1918-as gyulafehérvári ígéreteket. Úgy vélem, Johannis nyitottabb lesz ezekben a kérdésekben, mint Victor Ponta, aki a Nagy-Románia Párttal és Corneliu Vadim Tudorral kötött választási szerződést” – idézi a Székelyhon Biró Zsoltot.

A sajtótájékoztatón bejelentették: november 29-én Sepsiszentgyörgyön nagygyűlést szervez az MPP, amelynek petícióját eljuttatják a kormánynak és az új elnöknek is.

 

Hirdetés