Végleg kisiklik a Kolozsvári CFR?

Pénz nincs, játékosok még vannak. De már nem sokáig.
Hirdetés

Kilátástalan helyzetbe került a Kolozsvári CFR. A labdarúgóklub nehéz anyagi helyzete miatt várhatóan szabadon igazolhatóvá nyilvánítja játékosait, miután kútba esett a klub értékesítése.

Pászkány Árpád, a csapat tulajdonosa egy Ştefan Gadola nevű üzletembernek adta volna el a csapatot, az üzlet azonban végül nem jött össze.

A játékosok már hónapok óta háborognak, mivel nem kapták meg a fizetésüket, de csütörtökig halogatták, hogy – miután a késés meghaladta a három hónapot – beadványt nyújtsanak be a szabadon igazolhatóvá nyilvánításuk érdekében. Iuliu Mureşan, a klub elnöke ugyanis folyamatosan azzal hitegette őket, hogy a gondok megoldódnak.

Szerdán azonban a román sportsajtó szerint a keret tagjai már sztrájkba léptek, nem voltak hajlandóak edzeni, és ultimátumot adtak Mureşannak, azt követelve, hogy garantálja: megkapják a pénzüket, ellenkező esetben kérik a szabadon igazolhatóvá nyilvánításukat.

Mivel a klubelnök nem tudott garanciát felmutatni, a játékosokat a bukaresti sportportálok szerint csütörtökön már hivatalosan is értesítették arról, hogy

minden megkötés nélkül új klubot kereshetnek maguknak.

A labdarúgók ennek nyomán szabadságra mentek – a hétvégi Európa-bajnoki selejtezők miatt nincs bajnoki forduló -, visszatértükkor azonban az egész keret elkezd csapatot keresni.

Mindez annyit jelent, hogy a CFR még attól a néhány millió eurótól is elesik, amit a játékosok értékesítéséből kaphatna.

A csapat edzője, Vasile Miriuţă – vagy akinek jobban tetszik: a magyar állampolgárságú, korábban a magyar válogatottban is játszó Miriuta László – nem túlságosan bizakodó.

Mint elmondta, a klubbal kötött szerződése nyárig érvényes, és ő szívesen maradna is, de ha nem oldódik meg a helyzet, nehéz lesz Kolozsváron maradnia. „Ha nem oldódnak meg a gondok, megpróbálok úgy lépni, hogy a legjobb legyen számomra és a családom számára. (…) Ha nem oldódnak meg az anyagi gondok, mindenki mehet Isten hírével” – mondta az edző, hozzátéve: ugyanakkor azt mondta a játékosoknak, hogy az őszi idény mérkőzéseit még mindenképpen le kell játszani.

Hirdetés

A transfermarkt.de portál szerint a CFR keretének értéke jelenleg mintegy húszmillió euró. A legértékesebb játékos a kapus Mario Felgueiras, akinek értékét hárommillió euróra taksálják, de Ciprian Deac játékospiaci ára is megközelíti a kétmillió eurót, és Tadéért is kérhettek volna 1,5 milliót.

A kerettagok fizetésére egyébként havonta összesen 250 ezer eurót kellene költenie a klubnak.

Ráadásul a klubot az ág is húzza: mivel mintegy ötmillió eurós tartozást halmozott fel, a mérkőzések közvetítésért járó jogdíj sem a CFR kasszájába folyik majd be. Az összeget januárban utalják, de azonnal megy is tovább azon cégekhez, amelyek meghitelezték a klubot.

A CFR várhatóan az ificsapatból tölti majd fel a keretet, ennek nyomán egyértelműnek tűnik, hogy az elmúlt években több bajnoki és kupagyőztesi címet is elhódító, jelenleg a tabella második helyén álló klub

kiszáll az újabb bajnoki serlegért vívott küzdelemből.

Mint ismeretes, a kolozsvári vasutasklubot 1907-ben alapították, és 1969 és 1976 között már szerepelt a román élvonalban. Pászkány Árpád 2000-ben vette meg az akkor a harmadosztályban tengődő klubot, és négy év alatt az első osztályig vitte. A lerongyolódott fellegvári stadion helyére korszerű, új arénát építtetett, 2008-ban pedig már bajnoki címet ünnepelhetett. 2008 és 2010 között zsinórban háromszor is megnyerte a Román Kupát. A 2008-ban kezdődött gazdasági válság azonban a CFR anyagi helyzetét is megroppantotta.

Tulajdonosa és a Monarchia idejére visszavezethető múltja miatt a CFR-t magyar csapatként tartják nyilván, bár a keretben az elmúlt évtizedben alig lézengett magyar játékos.

Kép: www.gsp.ro

Hirdetés