Szövetkeznek a székely megyék

Székely furfangot alkalmazva írták alá Sepsiszentgyörgyön azt a szándéknyilatkozatot, mely Kovászna és Hargita megye társulását irányozza elő.
Hirdetés

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta, a szándéknyilatkozat alapján már decemberben vagy januárban elfogadhatják a megyei önkormányzati testületek a két megye társulásáról szóló határozatot. Ez keretet biztosít arra, hogy a két megye

közpénzt fordítson a megyék közötti együttműködésre.

Borboly Csaba hozzátette, tárgyalások folynak Maros megye önkormányzatával is, és hamarosan mindkét megye Maros megyével is társul. E három megye fedi a történelmi Székelyföld területét, Maros megyéhez azonban Székelyföldön kívüli területek is tartoznak.

Borboly Csaba elmondta, sok esetben tapasztalják, hogy a román számvevőszék vagy valamelyik megye prefektusa keresi a lehetőséget, hogy kifogást emeljen a két megye közös programjai ellen, ezért döntöttek a megyék társulásáról, amely

jogilag támadhatatlan hátteret biztosít majd az együttműködéshez.

Hozzátette, sok olyan közös program van, amelyek esetében nehéz beazonosítani, hogy mely költségek keletkeznek az egyik vagy a másik megye területén. Nehéz meghatározni, hogy a közös programoknak ki melyik részét fizesse ki. Többek között a finanszírozással kapcsolatos támadási felületeket iktatja ki a társulási szerződés.

Hirdetés

Borboly Csaba megjegezte, a székely furfangra is alapoztak, amikor úgy készítették elő a székely megyék társulását, hogy korábban Kovászna megye Brassó megyével, Hargita pedig a Kárpátokon túli Neamț megyével kötött hasonló szerződést. E szerződések egyikét sem kifogásolta a prefektus.

„Ezek után nagyon nehéz helyzetben lesznek azok, akik a székely megyék társulását akarják megakadályozni” – érvelt a Hargita megyei önkormányzat elnöke. Magyarázatként hozzátette,

szükség van a furfangos megoldásokra,

mert azt tapasztalják, hogy a hatóságok olyan döntéseket is megkérdőjeleznek Székelyföldön, amelyek Románia más területein természetesek. Ezek között említette, hogy Románia megannyi településének és megyéjének lehet zászlaja, de a székelyföldi megyéknek nem lehet. A két megye közös közleménye a Kovászna megyei önkormányzat elnökét is idézte. Tamás Sándor azért tartotta hasznosnak a két megye társulását, mert ezáltal több pénzt tudnak biztosítani a közös programokra, és szélesebb célcsoportot szólíthatnak meg. 

Hirdetés