Feljelentették Pontáékat az egyetemi minivakáció miatt

Mert a gyanú szerint ezzel csak el akarják távolítani a diákokat az egyetemi központokból a választás idejére.
Hirdetés

Bűnvádi feljelentést tett az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynál (DNA) Victor Ponta miniszterelnök és több kormánytag ellen egy joghallgató amiatt a jogszabály miatt, amely az államfőválasztáson való részvétel megkönnyítésére hivatkozva két szabadnapot ad az egyetemi hallgatóknak.

Mint ismeretes, a héten elfogadott kormányrendelet értelmében november 14-én, pénteken és november 17-én, hétfőn nem lesznek előadások az egyetemeken, hogy a diákok hazautazhassanak, és szavazhassanak a választás második fordulójában.

Alexandru Bajdechi, a Bukaresti Egyetem jogi karának első éves hallgatója szerdán meg is tette a bűnvádi feljelentést Victor Ponta, Remus Pricopie oktatási miniszter, Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter ellen hivatali visszaélés, Rovana Plumb munkaügyi miniszter ellen pedig hivatali visszaélésben való bűnsegédlet miatt.

Bajdechi a HotNews hírportálnak elmondta: álláspontja szerint az érintettek

megszegték a döntéshozatali folyamat átláthatóságára vonatkozó törvényt,

mivel a sürgősségi rendelet tervezetét az oktatási tárca csak hétfőn, egy nappal annak elfogadása előtt hozta nyilvánosságra, holott a törvény szerint harminc nappal a megszavazása előtt be kellett volna mutatni.

Emellett az oktatási törvényt is megsértették, mivel annak értelmében az egyetemi tanév struktúrájáról az egyetemek szenátusa dönt, nem pedig a kormány.

A joghallgató szerint emellett az alkotmányt is megsértették, amely szavatolja a tanuláshoz való jogot.

Hirdetés

A feljelentés egy, a stiripesurse.ro oknyomozó portál által november 7-én közölt értesülésre hivatkozik, miszerint a kormány arra készült, hogy adminisztratív eszközökkel iktassa ki a diákokat a szavazásból. Ennek érdekében készültek elfogadni a rendeletet, amely eltávolítja őket az egyetemi központokból.

A feljelentés rámutat: semmi akadálya, hogy a diákok abban a szavazókörben voksoljanak, amelyikben akarnak, hiszen bármelyik állampolgár az ország bármely szavazóhelyiségében leadhatja voksát.

A gyanú szerint

a kormány így akarja elejét venni, hogy az eredményhirdetés után esetleg tüntetéseket szervezzenek az egyetemi városokban

– mint ismeretes, az elmúlt hétvégén Temesváron, Kolozsváron és számos más helyszínen kormányellenes tüntetéseket tartottak, amelyeken jórészt diákok vettek részt -, illetve a kormánynak az is célja lehet, hogy a minivakációval el is vegye a diákok kedvét a szavazástól, hiszen ezt az időszakot akár kirándulásra is ki lehet használni.
 

Hirdetés