Szivárogtatás: mégis létezik PSD-RMDSZ-megállapodás?

„Az RMDSZ azt ígérte, hogy velünk van” – mondja egy PSD-vezető, aki megállapodást emleget.
Hirdetés

A Szatmár megyei PSD-ből kiszivárgott egy megbeszélés hangfelvétele, amelyen Mircea Govor megyei elnök meglehetősen emelt hangon osztja ki a a szociáldemokrata intézményvezetőket a gyenge választási szereplés miatt. A hangfelvételt és átiratát a Gândul közölte.

A november 4-én lezajlott találkozón Mircea Govor – aki egyben a Szatmár megyei tanács alelnöke –

leváltással, forrásmegvonással fenyegette meg

a résztvevő megyei intézményvezetőket, polgármestereket, tanácsosokat, iskolaigazgatókat, ha az elnökválasztás második fordulóját nem Victor Ponta nyeri meg.

Govor elégedetlen a PSD jelöltjének első fordulós eredményével, mivel Szatmár megyében Ponta csak a második lett Klaus Iohannis után. „Nem mehet így tovább. (…) Aki nem tud eredményeket felmutatni a második fordulóban,

az nem kap több pénzt, amíg én a megyei tanácsnál vagyok,

ezt garantálom. (…) Minden politikai alapon kinevezett intézményvezető, iskolaigazgató és mindenki más mehet haza, ha nem vesz részt a kampányban” – mondja a Szatmár megyei PSD vezetője a hangfelvétel szerint.

Szintén forrásmegvonással fenyegeti Govor az ortodox egyház képviselőit, akikkel szintén tárgyalt a második fordulós támogatás érdekében.

A felvétel szerint a megyei PSD-elnök maximális mozgósítást kér vasárnapra a szavazókörök elé, ahol

az aktivistáknak arra kell buzdítaniuk az embereket,

hogy szavazzanak Victor Pontára.

Govor az RMDSZ-ről is beszél a találkozón.

„Meg kell fognunk az RMDSZ-es polgármestereket.

Az RMDSZ-esek azt ígérték, hogy velünk vannak.

Ravaszok, két kapura játszanak, de nem működik. Minden településen lesz egy magyar az övéik közül és egy a mieinkből. És megnézzük, mit akarnak csinálni. Ugyanakkor,

ha már megállapodtunk velük

és ugyanazt kérjük tőlük a templomokban is, akkor a templomokban is működnie kell a dolognak” – mondja Mircea Govor.

Hirdetés

Az RMDSZ hivatalos álláspontja egyébként az, hogy egyik jelöltet sem támogatja a második fordulóban, és az emberek belátására bízza, hogy kire szavazzanak.

„Minden magyar templomban lesznek embereink.

Ez a második szakasz, miután a pap már beszélt velük. És lesz emberünk, aki meghallgatja majd a prédikációt. Ha ez meglesz, akkor a (érthetetlen) polgármester úrnak becsületszavamat adom, hogy építtetek oda egy olyan termálfürdőt, amilyent még nem látott Szatmár megye” – mondja a PSD-vezető.

A felvétel szerint Govor megegyezett egy ortodox egyházi vezetővel és a papokkal is Victor Ponta támogatásáról.

„Így, szemtől szembe beszéltem velük,

ahogy most itt veletek. Azt mondtam nekik: ha nem akartok a mi oldalunkon állni, ha nem hozzátok az embereket Victor Ponta úrra szavazni, én többé nem ismerlek benneteket, többé ne gyertek hozzám”. Mircea Govor megfenyegette a papokat, hogy választási kudarc esetén kidobatja állásukból a feleségüket.

Mircea Govor a Gândul megkeresésére elismerte, hogy találkozott a PSD-s polgármesterekkel és tanácsosokkal, de tagadta, hogy intézményvezetők is ott lettek volna. Ellentmondott neki Claudiu Mondici Szatmár megyei főtanfelügyelő, aki elismerte, hogy jelen volt a november-i találkozón.

Govor egyébként

hamisítványnak nevezte a hangfelvételt.

Iustin Sigheteanu máramarosi és szatmári ortodox érsek tanácsosa cáfolta, hogy az érsek részt venne a PSD kampányában, szerinte a papok csak azt mondták az embereknek, hogy menjenek szavazni.

Csakhogy egy helyi televízió felvétele szerint az ortodox érsek egy templomszentelésen „a mi jelöltünk” támogatására biztatja az embereket, ennek a jelöltnek pedig szerinte ortodox vallásúnak kell lennie.

(fotó: satmareanul.net)
 

Hirdetés