Pocsék volt az idei év a borászatok számára

Nagyságrendekkel kevesebb bor került a hordókba az országban.
Hirdetés

Megszenvedték a kedvezőtlen időjárást több jelentős bortermelő ország pincészetei. A Nemzetközi Szőlő- és Borszövetség adatai szerint Olaszországban idén 44,4 millió hektoliter bort állítottak elő, ami 15 százalékkal kevesebb a tavalyi mennyiségnél. Spanyolországban és Chilében még nagyobb, 19, illetve 22 százalékos volt a visszaesés.

A bortermelő országok rangsorában a 11-ik helyen álló Romániában 4,1 hektoliter bor készült, ami 20 százalékkal marad el a 2013-as eredménytől. A hazai pincészeteket tömörítő szakmai szövetség adatai még ennél is negatívabb képet mutatnak, a PNVV úgy tudja a 2014-es bor mennyisége csak fele a tavalyinak. Két régiónkbeli állam, Horvátország és Bulgária pincészetei szintén nagyon megsínylették, hogy rossz idő járt a szőlőre, 30 százalékkal kevesebb bor sikerült előállítaniuk mint egy évvel korábban.     

Franciaországban ellenben 10 százalékkal több bor készült mint tavaly, s így, megelőzve Olaszországot, 46,2 millió hektoliterrel a világ első számú termelője lett. Európában még Németország és Magyarország tudta túlszárnyalni a tavalyi termelést, utóbbi 3 százalékkal. Magyarország jelenleg a világ 16-ik legnagyobb bortermelő állama, 2,7 millió hektoliterrel, alig 100 ezer hektoliterrel lemaradva Brazília mögött.

További érdekes részletek az alábbi linken.
 

Hirdetés