Lemondott a külügyminiszter

Titus Corlăţean belebukott a külföldi szavazás körüli botrányba.
Hirdetés

A PSD-s külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy lemond, és hogy erről már tájékoztatta Victor Ponta kormányfőt.

Corlăţean azzal indokolta lemondását, hogy a törvényes előírások

nem teszik lehetővé

a külföldi szavazóhelyiségek számának növelését. Konkrétan arra hivatkozott, hogy annak a közleménynek, amelyet a külügyminisztérium péntek este kapott a Központi Választási Irodától, nincs jogi hatálya. Ebben a közleményben a BEC arról tájékoztatta a külügyet, hogy nincs törvényes akadálya új külföldi szavazókörök létrehozásának.

Csakhogy a BEC korábbi álláspontja, amelynek viszont van jogi hatálya, nem tartalmazza ezt az állítást, így a külügyminisztérium ehhez igazodik, és ennek megfelelően álláspontja szerint

törvényesen nem lehet új külföldi szavazóköröket létrehozni.

„Nem vállalom, hogy a külügyminisztérium törvénytelenséget kövessen el, kiszolgálva Băsescu és Iohannis politikai, választási érdekeit” – fogalmazott.

Mint ismeretes, múlt vasárnap botrány tört ki a külképviseleteken, mivel Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Nagy-Britanniában is hatalmas sorok kígyóztak a külképviseletek előtt, és sokan annak ellenére sem tudtak urnazárásig szavazni, hogy

órákig álltak sorban.

Nem volt ugyanis elegendő számú személyzet, szavazófülke, és a nyilatkozat kitöltése is hosszú időt vett igénybe, amelyben a választópolgárok saját felelősségre kijelentették: nem szavaztak más helyszínen.

Hirdetés

A botrány nyomán a külképviseletek előtt

spontán tüntetések

törtek ki, amelyeken a külügyminiszter távozását követelték.

A hétvégén aztán az ország több városában – köztük Kolozsváron, Temesváron, Nagyváradon, Bukarestben – tüntetéseket szerveztek a külhoni románok melletti szolidaritás jegyében.

(fotó: tituscorlatean.ro)

Hirdetés