Megijedt Ponta a temesváriaktól

Sajtóértesülések szerint Temes megyei látogatására még a biztonsági erőket is Bukarestből vitette.
Hirdetés

A Temes megyei sajtó értesülése szerint a barátságtalan fogadtatástól tartva lemondta szombati, Temesvárra tervezett látogatását Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és pártelnök, a baloldal államfőjelöltje, ehelyett csak vidéki településeken járt, és Alekszandar Vucsics szerb kormányfő társaságában sebtében felavatott három új határátkelőt.

Ponta és Vucsics a Kunszőlős – Nákófalva közötti átkelő megnyitásán vett részt.
A Bánság vajdasági részét Temes megyével összekötő határszakaszon emellett átadták a forgalomnak a Fény – Módos és a Valkány – Egyházaskér átkelőt is, így ötre nőtt a két térséget összekötő átkelők száma.

2004-ig mindhárom helyszínen működött úgynevezett kishatárátkelő, Románia európai uniós csatlakozásakor azonban ezeket bezárták.

A Vocea Timișului című portál szerint ugyanakkor Ponta az eredeti programot felülírva

nem látogatott el Temesvárra, mivel attól tartott, hogy a város lakói nem fogadnák szívesen.

Ebben annyi igazság mindenképpen van, hogy éppen a Bánság fővárosban pattant ki annak a tüntetés-sorozatnak az ötlete, amelynek résztvevői szolidaritást vállaltak azon, külföldön élő román állampolgárokkal, akik az első fordulóban a román külügyi illetékesek hibájából nem tudtak szavazni, egyben a kormány ellen is tüntettek. A temesvári tüntetésen – mint azt megírtuk – a csendőrség szerint ezren, a szervezők szerint ötezren vettek részt, és egyáltalán nem barátságos hangnemben beszéltek Pontáról és a posztkommunista PSD vezette kormányról.

A miniszterelnöknek az eredeti program szerint el kellett volna látogatnia a temesvári AEM gyárba, illetve találkoznia kellett volna a megye szociáldemokrata polgármestereivel is. A gyárlátogatás azonban elmaradt, a PSD-s elöljárókkal pedig Temesvár helyett Varjason tárgyalt.

Mi több, a Vocea Timișului szerint a miniszterelnök és néhány kormánytag – így Gabriel Oprea védelmi és Mircea Dușa védelmi miniszter – Temes megyei látogatásának biztosítását nem a megyei csendőrségre bízták, hanem

Bukarestből szállítottak a helyszínre „megbízható” biztonsági erőket.

Hirdetés

A határállomás megnyitása amúgy kedélyesen zajlott: a szerb kormányfő azt mondta: a három átkelő megnyitása egyszerűbbé teszi a kapcsolattartást a határ két oldalán élők között, ezzel a baráti, családi, de a szakmai kapcsolatok is erősödhetnek. Szerinte a határ mindkét oldalán élőknek hasznuk származik abból, hogy ez a három átkelő megnyílt.

Victor Ponta kiemelte: Románia támogatja Szerbia uniós csatlakozását, mert az EU mindaddig nem lesz teljes, amíg Szerbia és a régió többi országa is nem csatlakozik hozzá. Idézett egy román mondást is, miszerint Romániának két igaz barátja van: Szerbia és a Fekete-tenger. Kiemelte, hogy szerb kollégájával már egy Belgrád-Temesvár autópálya tervéről is folynak az egyeztetések.

Kép: opiniatimisoarei.ro

 

Hirdetés