Temesvár tudja, hogy mit akar

A temesváriak ismét bebizonyították: szeretnek tüntetni és nagyon nem csípik a kommunistákat. A szombat esti tüntetésen az is kiderült: Bánság már saját zászlóval nyomul.
Hirdetés

Temesvár utcáin már szombat kora délután érezni lehetett, hogy készül valami. A forgalmasabb útvonalakon feltűnően sok közlekedési rendőr feltűnően sok gépjárművezetőt igazoltatott, a belváros buszmegállóiban, gyalogátkelőinél rendőrök ügyeltek a biztonságra. Ekkor még azt gondoltuk, hogy a fokozott rendőri jelenlét Victor Ponta várt látogatása miatt indokolt, csak később derült ki, hogy a baloldali államfőjelölt utolsó pillanatban lemondta a vizitet, és a felhajtás valószínűleg az esti Ponta-ellenes tüntetésnek tudható be.

Tüntetés Temesváron Ponta ellen

Figyelembe véve, hogy közel nyolcezer személy jelezte részvételét az egyetemisták és helyi civilek által a Facebookon meghirdetett tüntetésen, ugyanakkor a temesváriak forradalmi szellemiségét ismerve nem csoda, hogy a biztonságiak nagy erővel készültek a tüntetésre.

Tüntetés Temesváron Ponta ellen

Nehéz megbecsülni, hogy végül mennyien voltak jelen az Opera-téren: a csendőrök szerint ezren, a szervezők szerint viszont ötezren lehettek, legtöbben fiatalok – párban vagy egyedül, gyerekkel vagy házi állattal, gyalog vagy biciklivel.

Tüntetés Temesváron Ponta ellen

Hirdetés

A civilizált tömeg összképét némileg rontotta néhány hőzöngő futballhuligán, akik az első sorokban alkalomhoz nem illő rigmusokat skandáltak, beszólásokkal provokálták a békésen tüntetőket, a felszólalókat, és főként az őket megörökítő sajtósokat. A csendőrség hét személyt állított elő, közülük hatot 200 lejre büntettek, egy ellen pedig büntetőeljárást indítottak.

Tüntetés Temesváron Ponta ellen

Szimpatikusan viszonyultak mindehhez a felszólalók és a szervezők, mondván: megértik, hogy az elmúlt huszonöt év politikája miatt sokan feszültek, de nem a gyűlölet és a feszültségkeltés fogja előrébb vinni az országot, hanem az összefogás, illetve az, ha minél többen elmennek Ponta-ellen szavazni. A legfőbb célja a tüntetésnek ugyanis az volt, hogy megmutassák Bukarestnek, hogy a forradalom városában nem kérnek a kommunizmusból, nem kérnek a vele azonosított Victor Pontából.

Tüntetés Temesváron Ponta ellen 
Az eseményen civilek és volt forradalmárok szólaltak fel. A fő üzenetük az volt: elegük van Victor Pontából, mindent meg kell tenni kormányának megdöntésére, ki kell állni a külföldön élő román állampolgárok mellett, továbbá nem szabad hagyni, hogy Bukarest kizsákmányolja a Bánságot. A tüntetés „himnuszát” Cristian Cazacu irányításával és gitárkíséretével énekelte a tömeg. Zenével ellensúlyozták a provokációkat.
 
Tüntetés Temesváron Ponta ellen
 
Egyes transzparensek fiskális decentralizációt követeltek, ugyanakkor az 1918-ban egy napig létezett Bánsági Köztársaság nem hivatalos zászlója is előkerült (zöld alapon fehér kereszt).
 
Tüntetés Temesváron Ponta ellen
 
Klaus Johannis neve egyszer hangzott el a tüntetés ideje alatt. A szervezők a megmozdulást az 1989-es forradalommal igyekeztek párhuzamba állítani, így több olyan momentuma is volt, mely az akkori eseményeket idézte.
 
Tüntettek Ponta ellen Temesváron
 
A demonstráció végül este nyolc körül ért véget. A szervezők felhívták a figyelmet: legközelebb november 14-én vonulnak utcára.  

Hirdetés