Marad a szüszpansz a néppártban

A helyi vezetők nyilatkozata szerint csak szombaton dől el, hogy elfogadják-e Toró T. Tibor elnök és Szilágyi Zsolt alelnök lemondását.
Hirdetés

Megoszlanak a vélemények az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) berkeiben arról, hogy a párt szombati marosvásárhelyi elnökségi ülésén el kell-e fogadni Toró T. Tibor pártelnök és Szilágyi Zsolt alelnök-államfőjelölt lemondását. Mint ismeretes, a párt két vezető politikusa hétfőn, az államfőválasztás első fordulója után jelentette be, jobb eredményre számítottak a megmérettetésen, ezért visszalépnek. Indoklásuk szerint a szervezet teljesítménye elmaradt a várakozásoktól, ugyanakkor sajnálatosnak nevezték, hogy a szervezet nem tudott rendet teremteni „az autonómiapárti erdélyi politikai szervezetek táborában”.

Jakab István, az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi elnöke tiszteletre méltónak tartja Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt felelősségvállalását és lemondási gesztusát. A Krónika kérdésére, hogy a hétvégi rendkívüli tanácskozáson elfogadják-e a két vezető lemondását, Jakab igennel válaszolt.

Benedek Erika, a néppárt háromszéki szervezetének az elnöke közölte, a szervezet helyi képviselői péntekig döntenek arról, hogy milyen álláspontra helyezkednek. De – tette hozzá – az eddigi tárgyalások alapján az körvonalazódik, hogy elfogadják a párt vezetőinek a felelősségteljes döntését a lemondásra vonatkozóan.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke viszont Toró és Szilágyi lemondásának elutasítását javasolja a párt tagságának. „Egyrészt azért döntöttem így, mert szerintem a jelöltünk személyével és helytállásával nem volt gond, másrészt pedig a vezetőség által képviselt kampányüzenet sem volt elhibázott” – mutatott rá Csomortányi.

Hirdetés

Zatykó Gyula néppárti alelnök is sajnálatosnak tartja Toró és Szilágyi bejelentését, de úgy fogalmazott, hogy majd szombaton átbeszélik a kialakult helyzetet. Meglátása, hogy a lemondás felajánlása még a hétfő reggeli „emocionális hatások” következménye, szerinte ezt a döntést higgadtan kell átgondolni. „Bízom benne, hogy az elnökség nem fogja elfogadni a lemondást” – szögezte le a Bihar megyei politikus.

Kép: tulipedia.info
 

Hirdetés