Macovei: Johannis támogassa a korrupcióellenes harcot!

Különben nem támogatja őt a második fordulóban.
Hirdetés

A korrupcióellenes harc folytatását célzó konkrét vállalásokhoz köti az elnökválasztás első fordulójában ötödik helyen végzett Monica Macovei néppárti EP-képviselő a jobboldal versenyben maradt államfőjelöltjének, Klaus Johannisnak a támogatását.

Macovei, aki független jelöltként a voksok csaknem 4,5 százalékát szerezte meg az első fordulóban, szerdán bejelentette: tíz kérdésben vár írásos kötelezettségvállalást Johannistól ahhoz, hogy rá adja voksát a második fordulóban.

Macovei egyebek mellett azt várja el Johannistól, hogy elnökké választása esetén ne hirdessen ki amnesztiatörvényt, írjon ki népszavazást 2015-ben a törvényhozók, miniszterek és az államfő mentelmi jogának eltörléséről, és garantálja a Nyugat-orientált külpolitika folytatását.

Macovei leszögezte: nem kíván tárgyalásokat folytatni Johannisszal, nem kér semmit „cserébe” támogatásáért, csak azoknak a „minimális, elvi feltételeknek” a teljesítését, amelyeket választói is fontosnak tartanak. Hozzátette: választóinak kell majd eldönteniük, hogy kielégítőnek tartják-e Johannis vállalásait és elmennek-e szavazni a második fordulóban.

Macovei közölte: a baloldal államfőjelöltjétől, Victor Pontától nem vár semmit, neki nem küld ilyen levelet.

Monica Macovei a 2005-2007-es időszakban igazságügyi miniszter volt a – Traian Băsescu államfő megválasztása után alakult – jobbközép Tăriceanu-kormányban: az ő tevékenysége idején teremtették meg Romániában a korrupcióellenes harc jogi és intézményi hátterét. 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek, egyebek közt ő kezdeményezte a bűnözésből származó vagyonok elkobzásának egyszerűsítéséről szóló uniós jogszabályt.

Hirdetés