Az RMDSZ nem támogat senkit a második fordulóban

Választóinak saját lelkiismeretére bízza, kire szavaznak az elnökválasztás második fordulójában. Ma jelentette be Kelemen Hunor a Szövetségi Állandó Tanács déli ülése után.
Hirdetés

Az RMDSZ és Kelemen Hunor nem támogat senkit az államelnök-választás második fordulójában. A döntést a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) hozta meg csütörtökön kora délután. 

Victor Ponta tisztességes és megbízható partner volt az eddigi közös kormányzásuk során, és bíznak benne, hogy Călin Popescu Tăriceanu is megbízható kormányfő lesz – mondta Kelemen. Klaus Johannis viszont sohasem hallgatta meg a magyarság hangját – értékelte a szövetségi elnök.

Azt azonban nem tudják vállalni, hogy Vadim Tudorral egy kalap alá kerüljenek, megállapodása a kormánykoalícióban részt vállaló UNPR-rel meglepetésként érte az RMDSZ-t – mondta Kelemen. És nem érti, ki rángatta elő Vadim Tudort „az egészségügyi kordon” mögül a Victor Pontát támogató, de nem a PSD-vel kötött megállapodásba – fogalmazott Kelemen csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ így azt ajánlja választóinak, hogy saját meggyőződésük szerint szavazzanak a második fordulóban.

Kelemen Hunor a szavazatok 3,47 százalékát kapta az elnökválasztás első fordulójában, 329 727-en voksoltak rá.

Hirdetés

Victor Ponta 40,44 százalékot, Klaus Johannis 30,37 százalékot kapott. 

Ma Kolozsváron jelentette be Monica Macovei is, hogy Klaus Johannist támogatja a második fordulóban. Macovei ötödik lett az első fordulóban 4,44 százalékkal. Időközben az MPP is bejelentette, hogy Klaus Johannist támogatja.

Az elmúlt három napban eddig Corneliu Vadim Tudor, Călin Popescu Tăriceanu șs Teodor Meleșcanu jelentette be, hogy Victor Pontát támogatja az első fordulóban. Cserébe Ponta kormányfőnek nevezné ki Tăriceanut és elnöki tanácsosnak Meleșcanut, amennyiben megnyeri az elnökválasztás második fordulóját. Tăriceanu 5,36 százalékot, Vadim Tudor 3,68 százalékot, Meleşcanu 1,09 százalékot kapott az első fordulóban.

Hirdetés