Egyszerűbben szavazhatnak a külföldi románok

Több szavazófülkével, internetről letölthető kötelező nyilatkozattal és több személyzettel akarja a külügyminisztérium kiküszöbölni a csorbát a külföldi szavazókörzetekben.
Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök hétfőn a külügyminisztériumban tartott megbeszélésen vett részt Titus Corlăţean külügyminiszterrel együtt. A vasárnapi államelnök-választás első fordulójában számos külföldi szavazókörzetben nehézkesen zajlott a voksolás, hosszú sorok alakultak ki, sokan panaszkodtak, hogy nem tudtak bejutni a szavazókörzetbe urnazárásig. A bukaresti külügyminisztérium épülete előtt, valamint Kolozsváron tüntetés is volt emiatt vasárnap este.

A kormány szerint a fennakadást az okozta, hogy a nem lakhelyükön szavazóknak nyilatkozatot kellett kitölteniük, amelyben saját felelősségükre kijelentették, nem szavaztak más szavazókörzetben

A voksolás egyszerűsítése érdekében Ponta azt javasolta a Központi Választási Irodának, hogy

tegye hozzáférhetővé interneten a nyilatkozat formanyomtatványát,

így a nem lakcímükön szavazók már otthon kitölthetik, és a szavazókörzetben már csak aláírásukkal kell ellátniuk.

Ponta közölte, hogy a külföldi szavazókörzetekben a személyzet létszámát is növelhetik. Ezeket az intézkedéseket várhatóan kedden rendeli el a választási iroda. A miniszterelnök közölte: amennyiben november 16-án akár csak egyetlen külföldön élő román állampolgár nem tudja leadni voksát,

a külügyminisztérium teljes vezetőségének le kell mondania.

Hirdetés

Traian Băsescu államelnök már vasárnap este követelte Corlăţeannak és Bogdan Stanoevici határon túli románokért felelős tárca nélküli miniszternek a lemondását a választáson tapasztalt „súlyos szervezési hiányosságok” miatt.

A választási iroda adatai szerint külföldön több mint 161 ezer személy szavazott, míg öt évvel ezelőtt a legutóbbi elnökválasztás első fordulójában 94 300-an adták le voksukat. A külföldi románok mostani szavazókedve meghaladta a 2009-es elnökválasztás második fordulójában jegyzett részvételt is, akkor 147 700 személy szavazott.

Fotó: Realitatea

Hirdetés