A sajtóval kezdik Moldva beolvasztását Romániába?

Moldovai kirendeltségre is futja a román köztévé büdzséjéből, miközben többszázmillió lejes az adóssága.
Hirdetés

Kirendeltséget nyit a Moldovai Köztársaságban a román közszolgálati televízió – közölte pénteken a bukaresti intézmény. A Román Televízió (TVR) közleménye szerint a kormány a legutóbbi ülésén fogadta el azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy megnyissák a kirendeltséget, amely televíziós, rádiós műsorokat fog gyártani és sugározni, s tevékenysége a filmgyártásra is kiterjedhet.

Az utóbbi hónapokban sokat foglalkozott a román nyilvánosság Románia és Moldova egyesülésének lehetőségével, amelynek fő szorgalmazója Traian Basescu távozó államelnök. Moldova lakosságának több mint kétharmada román anyanyelvű.
 
A román köztévé igazgatótanácsa két nappal a kormányzati döntés előtt hagyta jóvá a moldovai kirendeltség megalapítását, amely „függetlenül” fejti ki tevékenységét, magán jogi személyként. Ügyvezetővé Liviu Fettert nevezték ki, aki korábban a román közszolgálati televízióban dolgozott hasonló beosztásban. 
 
A köztévé annak ellenére nyit kirendeltséget a szomszédos országban, hogy eurómilliós adósságai vannak, és folyamatosan a csőd fenyegeti. Tavalyi tevékenységi beszámolója szerint 787 millió lejes tartozást halmozott fel. Szinte 511 millió lejes adótartozásának törlesztését hét évre ütemezte át az adóhatósággal kötött megállapodás alapján. A SRTV már meg is vásárolta a moldovai kirendeltség működtetéséhez szükséges felszerelést nyílt versenytárgyaláson, de a szerződésben foglalt összeget nem hozta nyilvánosságra.
 
Korábban vita volt Románia és Moldova között a TVR műsorának moldovai sugárzásával kapcsolatban, miután ahhoz a moldáv hatóságok nem járultak hozzá. Ez a vita 2013 decemberében rendeződött. A román köztelevízió idén október elején jelentette be, hogy televíziós műsorokat vásárol Moldovából, és ezeket naponta sugározza a határon túli románoknak szóló TVR International csatornáján.
 
A Moldova jelenlegi területének nagy részét képező Besszarábia a két világháború között Romániához tartozott. 1940-ben Szovjetunió megszállta Moldovát, amely 1991-ben vált függetlenné.

Hirdetés