Szakképzik a külhoni magyarokat

Ezért pedig a magyar kormány a külhoni magyar szakképzés évévé készül nyilvánítani a 2015-ös évet. A vállalatok együttműködése is fontos lenne.
Hirdetés

A magyar kormány a külhoni magyar szakképzés évévé készül nyilvánítani a 2015-ös évet – jelentette ki Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Kolozsváron. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen A duális szakképzés lehetőségei az erdélyi szórványban címmel rendezett konferencián Potápi elmondta, a külhoni magyar szakképzésről a végső döntést a Magyar Állandó Értekezletnek (Máért) kell meghoznia november második felében tartandó ülésén.
„Rá kell irányítanunk a figyelmet arra, hogy mindenhol szükség van magyar szakképzésre.

Ahol nincsenek ilyen szakiskolák, ott létre kell ezeket hozni, ahol vannak, ott fejleszteni kell” – hangsúlyozta a közmédiának adott nyilatkozatában az államtitkár.
Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a duális szakképzés előnyeit vázolta előadásában.

Elmondta, a képzési rendszer az iskolák és a vállalatok együttműködésén alapul: a diák az iskolában szerzi meg az elméleti tudást, ám a gyakorlati képzést a partner vállalatok biztosítják számukra.

Király András, az oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára emlékeztetett, Romániában a 2014-2015-ös tanévtől vezették be az oktatási rendszerbe a hároméves szakiskolai képzést, és egyelőre gondot jelent azoknak a szakoktatóknak a megtalálása, akik a szakmai tudás mellett pedagógiai képzettséggel is rendelkeznek.

 

Hirdetés