Ezért váltották le Biró Zsoltot

Nem az SZNT alelnöke már, mert tárgyalt az RMDSZ-szel az autonómiatervezetről, állítja ő. Izsák Balázs szerint egyszerű tisztújítás történt.
Hirdetés

Nemrég felmentették SZNT-alelnöki tisztségéből Biró Zsoltot, az MPP elnökét. Birót eltávolították az SZNT vezetőségét alkotó állandó bizottságból is – írta a Székelyhon.

Az MPP-elnök szerint az adott okot a leváltására, hogy szóvá tette: Izsák Balázs az EMNP elnökjelöltjének,

Szilágyi Zsoltnak kampányolt

az SZNT-vezetőség jóváhagyása nélkül, holott az SZNT párton felüli szervezet.

Emiatt Izsák Balázs megsértődött és visszatámadott: a hétvégén összehívott marosszéki nemzeti tanácsi ülésen Birót is elővették, és összeférhetetlenséget állapítottak meg esetében.

„Azt mondták, hogy a Székely Nemzeti Tanács alelnökeként nem folytathattam volna tárgyalásokat autonómia-ügyben az RMDSZ-szel. Izsák Balázs szerint nekünk kizárólag csak az SZNT autonómiastatútumát szabad elismernünk, így csak arról beszélhetünk. A gyűlésen az is elhangzott, hogy valóban szükség van a párbeszédre, de vannak helyzetek, amelyekben az RMDSZ-szel nem szabad tárgyalnunk!” – idézte fel a széki tanácsban elhangzottakat Biró Zsolt.

Az MPP elnöke úgy véli, a tisztségeitől való megfosztása

egy veszélyes folyamatot indított el az SZNT-ben,

Hirdetés

ami akár a szervezet végének a közeledtét is előrevetítheti.

Izsák Balázs elutasította a vádakat; nem zárkózott el a kérdések megválaszolásától, de kijelentette, hogy „az ügyben nem az SZNT elnökének kellene nyilatkoznia”, hanem Márton Zoltánt, a nyáron elhunyt Csíki Sándor helyébe választott új elnököt kellene kérdezni. Makfalva MPP-s polgármesterét a hírportálnak többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült szóra bírnia.

 

Hirdetés