Előzetesben Hrebenciuc

Hiába a PSD szürke eminenciása és főtárgyalója: ez a korrupciós ügy betett neki.
Hirdetés

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte szerdán a legfelsőbb bíróság Viorel Hrebenciucot, a Szociáldemokrata Párt (PSD) befolyásos politikusát, akit kedden vettek huszonnégy órás őrizetbe az erdő-visszaszolgáltatásokkal kapcsolatos korrupciógyanú miatt. A legfelsőbb bíróság indoklása szerint üzelmeivel Hrebenciuc és a még múlt héten őrizetbe vett Gheorghe Paltin Sturdza veszélybe sodorta az állami intézmények működését.

Vizsgálati fogságba helyezésüket azzal indokolták, hogy szabadlábon hagyásuk megzavarná a közrendet, mivel a polgárok azt hihetnék, hogy az igazságszolgáltatás nem végzi hatékonyan a munkáját, és egyesek bátorításnak tekinthetnék hasonló bűncselekmények elkövetésére. Az ügyben Hrebenciuc bűnrészességgel gyanúsított fiát, Andrei Hrebenciucot is őrizetbe vették.

Viorel Hrebenciucot azzal gyanúsítják, hogy bűnszervezetet hozott létre, és befolyással üzérkedésben és pénzmosásban működött közre, Sturdzát pedig a bűnszervezet létrehozása mellett vesztegetéssel és különösen nagy kárt okozó hivatali visszaélésre való felbujtással.

Az ügyészek szerint az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő Ioan Adam brassói PSD-s képviselő közreműködésével 2012-ben Sturdza arra kérte a Kovászna megyei törvényszék két bíráját, Ördög Loránd Andrást és Gabriel Uţát, hogy olyan ítéletet hozzanak, amely révén a bizonyítékokat részrehajlóan értelmezve és a tényeket eltorzítva” 303 888 615 eurós kárt okoztak a Romsilva állami erdőgazdaságnak, ami a visszaszolgáltatott 43 227 hektárnyi erdő értéke.
 

Hirdetés