Csak az olajdrágulás követendő példa az üzemanyag-forgalmazóknak

Ha az olaj világpiaci ára csökken, azt nem követik olyan lelkesen.
Hirdetés

Négy hónap leforgása alatt mintegy negyedével csökkent a kőolaj világpiaci ára, ám a romániai autósok ennél jóval kisebb mértékben tankolhatnak olcsóbban – derül ki a Maszol.ro összeállításából. A romániai piac csak akkor követi a világpiaci tendenciát,ha drágulásról van szó, ha csökken az ár, akkor már nem.

Az üzemanyag-forgalmazók csak akkor reagálnak a kőolaj világpiaci árának változására, ha érdekükben áll. Ha a kitermelők drágítanak, az árváltozás elképesztően rövid időn belül érezteti hatását a romániai benzinkutaknál, mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk az autósoknak. Az energiahordozó világpiaci árának csökkenése ellenben sokkal lassabban és kisebb mértékben gyűrűzik be a honi üzemanyagtöltő állomásokra.

A Brent olajfajta ez év júniusának második felében hordónként mintegy 115 dollárba került. Azóta folyamatosan csökkenő tendencia érvényesül, jelenleg a Brent ára kevéssel haladja meg a 85 dollárt, ami azt jelenti, hogy négy hónap leforgása alatt hozzávetőleg 25 százalékkal lett olcsóbb.

Az üzemanyagok hazai ára ugyanakkor lényegesen kisebb mértékben csökkent. Június végén az egyik Bihar megyei OMV üzemanyagtöltő állomásnál a gázolaj literje 6,32 lejbe, míg a benziné 6,34 lejbe került. Egy hónappal később ugyanazon kútnál a gázolaj literjéért 6,28 lejt, a benzinért pedig 6,12 lejt kellett fizetni. Ugyanott jelenleg 5,98 lejbe kerül a gázolaj, míg a benzin 5,87 lejbe.

Ez az ármozgás tendenciájában és arányában a teljes hazai piacra érvényes. Tehát a benzin mintegy 8, a gázolaj pedig 7 százalékkal olcsóbb most, mint négy hónappal ezelőtt, vagyis az üzemanyag ára kb. negyedannyival csökkent, mint a kőolajé az adott időszakban. A tetemes különbség nem magyarázható a valutaárfolyam ingadozásával, ugyanis a Román Nemzeti Bank adatai szerint júniusban a dollár hivatalos átlagárfolyama 3,23 lej volt, ma pedig 3,48 lejt fizetnek egy dollárért, az eltérés tehát csupán 8 százalék.

Hirdetés

„A hazai piac csak akkor követi a világpiaci tendenciát, ha drágulásról van szó, ha csökken az ár, akkor már nem” – jelentette ki, a helyzetet kommentálva Augustin Hagiu, a közúti fuvarozók érdekvédelmi szervezetének az elnöke. Hollandiában, Németországban és Luxemburgban több mint kétszeres, Dániában pedig két és félszeres volt az üzemanyagok árcsökkenése az elmúlt hónapokban a romániaihoz képest.

További részletek a linken.
 

Hirdetés