PER-tárgyalások: kizárólagosságra törekszik az RMDSZ

Továbbra is kiszorítósdit játszik az RMDSZ, amely nem akarja elismerni riválisainak legitimitását.
Hirdetés

A jelek szerint semmilyen hatással nem jártak azok a megszólalások, amelyek a Project on Ethnic Relations (PER) nevű amerikai szervezet által a román pártok és az RMDSZ között megszervezett tanácskozások kapcsán hangzottak el. Mint ismeretes, amikor nyilvánosságra került, hogy az amerikai szervezet az 1993-as neptuni tárgyalások után ismét felbukkant Bukarestben, hogy magyar-román párbeszédet szervezzen, az RMDSZ politikai riválisa, az EMNP és az SZNT is jelezték: a z RMDSZ annak ellenére sem vehet részt egyedüliként az egyeztetéseken a magyarok képviseletében, hogy jelenleg a szövetség a romániai magyar közösség egyetlen parlamenti pártja, a tanácskozásba a többi pártot és civil szervezeteket is be kell vonni. Sőt az SZNT szerint Magyarország képviselőjének is jelen kell lennie a tanácskozásokon.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke viszont lesöpörte az asztalról ezeket a figyelmeztetéseket, mondván: a romániai magyarokat egyedül az RMDSZ képviseli legitim módon, és Magyarországnak sincs keresni valója a tárgyalásokon.

Tény, hogy az RMDSZ a legnagyobb arányú támogatást szerezte meg a legutóbbi választásokon, és hogy az egyetlen, parlamentben jelen levő romániai magyar szervezet.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a többi magyar párt ne lenne legitim. Mind az EMNP-t, mind az MPP-t legitimálták a választók a legutóbbi önkormányzati választásokon azáltal, hogy jelöltjeikre voksoltak, így az önkormányzatokban e két párt képviselői is jelen vannak. Sőt olyan települések is akadnak, ahol a polgármesteri tisztséget is elnyerték.

Ennek fényében az RMDSZ még akkor sem hirdetheti azt magáról, hogy a romániai magyar közösség egyetlen legitim képviselője, ha egyedüliként van ott a parlamentben.

Hirdetés

A most zajló román-magyar tárgyalások egyik központi témája ugyanis – legalábbis a PER egyik illetékesek nyilatkozata szerint – éppen a magyar autonómiaigény kérdése. Márpedig az autonómia lényege éppen az, hogy a helyi közösségek a lehető legtöbb kérdésben dönthessenek a saját ügyeikről. Ha az RMDSZ és az amerikai, illetve a román partner nem fogadják el, hogy a többi magyar politikai, illetve civil szervezet is részt vegyen a tárgyalásokon, akkor csak a romániai magyar közösség egyik szegmensének álláspontja jelenítődhet meg, miközben a romániai magyarság politikailag és autonómia-elképzeléseit tekintve is sokkal színesebb, és heterogénebb annál, mint amit az RMDSZ megjelenít.

Ennek nyomán amennyiben az RMDSZ bármilyen alkut kötne egy ilyen horderejű kérdésben, azt csakis a maga nevében tehetné. Ez pedig egy újabb, Neptun-jellegű megállapodás veszélyét hordozza magában.

Hirdetés