Funar: ki a magyarokkal a közszolgálati médiából!

Hogy néz már az ki, hogy a nagyromán sajtóban magyarul beszélnek?!
Hirdetés

Ha államelnökké választják, a román közszolgálati rádióban kizárólag román nyelven beszélhetnek majd a meghívottak – jelentette ki Gheorghe Funar államfőjelölt csütörtökön, a közszolgálati rádió választási kampánynak szentelt műsorában.

Ebben kül- és belpolitikai kérdésekről vitázott egymással Kolozsvár volt polgármestere, az EMNP jelöltje, Szilágyi Zsolt és Mircea Coşea, William Brînză független jelölt képviselője. Funar azért fenyegetőzött a magyar nyelv betiltásával a közmédiában, mert a beszélgetés végén a néppárti jelölt románul és magyarul is választásra buzdította a szavazópolgárokat.

Gheorghe Funart hiába figyelmeztette a beszélgetés moderátora, többször is ellenséges hangnemben beszélt a Néppárt jelöltjéről és a romániai magyarság egészéről is. Moldova és Románia esetleges egyesülése kapcsán elmondta: e kérdéskört a szerinte román felmenőkkel rendelkező Vladimir Putyin orosz elnökkel fogja megtárgyalni – olvasható a vitáról kiadott EMNP-közleményben.

Ugyanígy kirohant a magyar nyelvhasználat ellen Gheorghe Funar szerda este a köztelevízióban is. Erről Tánczos Barrna számolt be a Facebook-oldalán. E szerint az RMDSZ szenátora  meghívott volt a Román Televízió egyes csatornájának választási vitaműsorában. A másik vendég Gheorghe Funar volt.

„Jómagam két nyelven, magyarul és románul is köszöntöttem a nézőket és a meghívottakat, mire Gheorghe Funar úgy reagált, hogy ha ő egyszer elnök lesz Romániában, nem lehet majd a lovak nyelvén megszólalni” – áll a bejegyzésben.
 

Hirdetés