Silicon Valley Kolozsváron

Na jó, ha az nem is, de hatalmas, több tízezres számtech-központ igenis épül.
Hirdetés

Jövőre elkészül a Kereskedelmi Fejlesztőközpont és a Kreatív Ipari és Számítástechnikai Központ a Lomb negyedbeli legelőn tervezett – új lakónegyedként és ipari parkként is működő – Kolozsvár Innovation City elnevezésű nagyszabású projekt keretében – jelentette be szerdai terepszemléjén Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. Az elöljáró elmondta: a félmilliárd euróra becsült óriásépítkezés végeredménye egy 100 ezer fős új lakónegyed és 20 ezer munkahelyet biztosító kreatív ipari park lesz. Kifejtette, mindez nem egy hevenyészett, papírra vetett terv, ami már abból is látszik, hogy a két központot már jövőre befejezik.

„Unokáitok itt fognak élni és dolgozni” – biztatta Boc a terepszemlén részt vevő újságírókat. Hozzáfűzte, az európai uniós forrásokból és az önkormányzat által fele-fele alapon finanszírozott két központ a majdani városnegyed középpontja lesz. A két létesítmény összesen 95 millió lejbe kerül, az átadás határideje 2015. július 31. Kérdésünkre elmondta, a teljes városnegyedről a városháza nem rendelkezik látványtervvel, az egyelőre a kivitelezőknél van, és bizalmas jellegű.

Ovidiu Câmpean, a Kreatív Ipari és Számítástechnikai Központ projektmenedzsere arról számolt be, hogy a létesítmény négy épületszárnyból áll majd, összesen 13 ezer négyzetméternyi használható felülettel. Az ingatlanban filmstúdió, hangrögzítő stúdió és gyártóműhelyek is lesznek.

Az épületegyütteshez 334 parkolóhely tartozik majd, ezek közül 209 föld alatti. A létesítményhez zöldamfiteátrum is épül, amelyben rendezvényeket tarthatnak majd. Első körben 150 új munkahely teremtését és legalább 26 kisvállalkozás megtelepedését tűzték ki célul.
 

Hirdetés