Még egy ideig húzódik a Mikó-per

Nagyon nehéz eldönteni, hogy a jogos tulajdonos a jogos tulajdonos.
Hirdetés

November 12-én lesz az újabb forduló a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása ügyében zajló perben, miután kedden az ingatlanbecslő meghallgatásával folytatódott a fellebbviteli tárgyalás a ploiești -i táblabíróságon – közölte az MTI-vel Markó Attila parlamenti képviselő, a restitúciós bizottság volt tagja, az ügy egyik vádlottja.

A vád szerint jogtalan volt az 1 millió 300 ezer euróra felértékelt épületegyüttes visszaszolgáltatása a református egyháznak. A védelem szerint az ingatlan piaci értékétől függetlenül szó sincs bűncselekményről: a tanú meghallgatásával arra akartak rávilágítani, hogy

a vádiratot pontatlanságokra, feltételezésekre, szubjektív értékelésekre alapozva állították össze

– magyarázta a képviselő.

Első fokon a bíróság 2012-ben jogtalannak ítélte a visszaszolgáltatást, és börtönbüntetést szabott ki a restitúciós bizottság tagjaira.

Az ügyben eljáró buzăui bíróság Markó Attilát, akit időközben az RMDSZ parlamenti képviselőjévé választottak, és Marosán Tamást, a református egyház jogtanácsosát három-három év letöltendő, Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A vádlottak fellebbezése nyomán a legfelső bíróság tavaly októberben – saját illetékességét elhárítva – megállapította: az ügyben a ploiesti-i táblabíróságnak kell kimondania a jogerős ítéletet.

Hirdetés

A fellebbviteli tárgyalás november 12-én folytatódik. A kéttagú bírói tanács  szeptemberben elfogadta azt, hogy annak a polgári pernek a dossziéját is becsatolják a bizonyítékok közé, amelyben a Kovászna megyei törvényszék megállapította a restitúciós bizottság illetékességét az egyház által visszaigényelt ingatlan visszaszolgáltatása ügyében.

A kovásznai periratot még nem kapta meg a fellebbviteli bíróság. Amennyiben a novemberi tárgyalásig megérkezik a peranyag, ezzel lezárul a bizonyítási eljárás, és – a vád-, illetve védőbeszédek elhangzása után – a bíróság meghozhatja a jogerős ítéletet.
A három éve zajló Mikó-per nagy felháborodást váltott ki az erdélyi magyarság körében.

Az erdélyi történelmi egyházak egyértelművé tették, hogy ezt

az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítási kísérletének tekintik.

Az amerikai külügyminisztérium is jelezte: figyelemmel kíséri a Mikó-pert, és nagy hangsúlyt helyez a kommunista rezsim által elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatására.
 

Hirdetés