Diplomához kötnék a munkanélküliek átképzését

Legalább diplomájuk lesz a munkanélkülieknek.
Hirdetés

Ellehetetlenítheti az elsősorban munkanélküliek számára szervezett felnőttkori képzéseket az oktatási minisztérium új rendelete, miszerint csak azok vehetnek részt a tanfolyamokon, akik elvégezték a kötelező tíz osztályt. Az ukázt amiatt is értetlenkedve fogadták az illetékesek, mivel a munkanélküliek több mint kétharmada nem felel meg a feltételnek. Az oktatási és a munkaügyi minisztérium illetékesei szerint az sem kizárt, hogy a módosítás félreértésből született: a Krónikának azt ígérték, hogy utánanéznek a rendeletnek, és a parlamenti vita során megakadályozzák az elfogadását.

A visszás rendeletre Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) igazgatója hívta fel a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a megszorítás miatt országos szinten „meggyűlhet a bajuk”, hiszen csak Kovászna megyében – amely az ország legkisebb megyéje – négyezer olyan munkanélküli szerepel a nyilvántartásukban, akik nyolc osztályt vagy annál kevesebbet végeztek. Ez a megyében nyilvántartott munkanélküliek 72 százalékát jelenti.

Kelemen Tibor elmondta, azokat, akik írni-olvasni tudnak, megpróbálták bevonni a rendszerbe, hiányszakmákra tanították őket, és megkísérelték kimozdítani őket abból az állapotból, hogy csak a szociális segélyre várjanak, abból éljenek. Árapatakon például 62 munkanélkülit toboroztak egy, az Európai Unió által finanszírozott három hónapos tanfolyamra.

Ennek keretében a jelentkezők 15 alkalommal ülnek iskolapadba, de a képzés nagy része a gyakorlati oktatásra összpontosul, utcaseprésre, hóhányásra, tanintézetek takarítására tanítják őket. Az igazgató attól tart, hogy az említett rendelet miatt a képzést már nem fogják elszámolni, ugyanis a tanfolyamra beiratkozó árapatakiak még a nyolc osztályt sem végezték el.

Részletek a linken.
 

Hirdetés