Csak a választások után születik jogerős ítélet

Két nappal a novemberi elnökválasztás második fordulója után, 18-án ül össze a legfelsőbb bíróság Klaus Iohannis, a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje összeférhetetlenségi ügyében.
Hirdetés

Miután szeptember 30-án a bírói tanács úgy találta, hogy az ANI fellebbezése formai szempontból megfelel a követelményeknek, a két fél írásban rögzített álláspontját csatolhatta az ügy dossziéjához. Ezek figyelembe vételével dönt majd a legfelsőbb bíróság, hogy törvényt sértett-e nagyszebeni polgármesteri tisztséget betöltő Iohannis, amikor két önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatótanácsában is tagságot vállalt. A döntés ellen már nem nyújthat be fellebbezést a tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző korrupcióellenes hivatal.

Mint ismeretes, a gyulafehérvári táblabíróság első fokon a volt polgármester javára döntött, de a Feddhetetlenségi Ügynökség fellebbezett. Klaus Iohannis biztos abban, hogy a legfelsőbb bíróság is a javára fog dönteni, viszont zavarja, hogy ez az eljárás éppen az államelnök-választási kampány idején zajlik. 

Hirdetés