Székelyföldi Robin Hoodok kerülhetnek mozivászonra

Ha nyertes filmtervét forgatókönyvvé írja Szabó Róbert Csaba. Az erdélyi író székelyföldi fegyveres ellenállók sztorijával pályázott.
Hirdetés

Erdélyi filmterv is nyert a budapesti Filmhéten csütörtökön lezajlott III. Magyar Forgatókönyv Börzén – írja az MTI. A Marosvásárhelyen élő Szabó Róbert Csaba filmötlete, A Pusztai banda két másikkal együtt válhat valódi forgatókönyvvé, ha alkotóik pályáznak a magyarországi Filmalaphoz. 

A mostani börzére több mint 250 művel jelentkeztek, nyolc alkotó kapott öt-öt percet, hogy élőben prezentálja filmötletét, és Szabó Róbert Csaba A Pusztai bandája mellett Villányi Dániel Kell egy csapat, valamint Sallai Ervin Pult Fiction című ötletét találta a legígéretesebbnek a szakmai zsűri.
 
A börze szervezői által felkért szakmai zsűriben Divinyi Réka mellett Taschler Andrea producer és Zomborácz Virág forgatókönyvíró-rendező kapott helyet. „Azért ezt a három tervet választottuk ki, mert ezekben láttuk leginkább, hogy szélesebb nézői réteget tudnának megszólítani” – mondta Divinyi Réka.
 
A zsűri külön kiemelte az erdélyi Szabó Róbert Csaba A Pusztai banda című treatmentjét. Divinyi szerint nagyon eredeti az alapötlet, amelyből komoly drámai történetet lehet filmre állítani. A Pusztai banda azt mutatja be, miként harcoltak Romániában a hegyekben a román kommunista párt fegyvereseivel szemben a munkatáborokból megszökött ellenállók.
 
Az ötlet megtörtént eseményen alapul, az 1950-es évek Erdélyében, illetve Székelyföldön játszódik. Két világ, egy régi és egy új harcolt egymással, a régit a falusi lét jelentette, amelyet a román kommunista párt 1948-as választási győzelme után kíméletlenül el akart tüntetni a titkosszolgálat segítségével. 
 
A munkatáborokból megszökött ellenállók a második világháború után megmaradt fegyverek segítségével harcoltak a hegyekben. Többségük román volt, de voltak közöttük magyarok is, a filmem ezt a három magyart mutatná be, akik mintegy öt éven át egyfajta székelyföldi Robin Hoodként működtek, a szegényeket segítve. Aztán a Securitate 1955-ben meggyilkolta őket” – mesélte Szabó Róbert Csaba az MTI-nek.
 
Villányi Dániel Kell egy csapat című szinopszisa egy amatőr focicsapatról szól, amely lehetőséget kap magyar nemzeti válogatottként külföldre utazni és játszani. Sallai Ervin Pult Fiction című filmtervében egy Magyarországon élő indiai fiú juthat nagy örökséghez, ha családjának tetsző életet él, ezért barátaival egy fiktív közeget alakítanak ki a cél érdekében.
Hirdetés