Százéves kolozsvári film hasított Lyonban

Jócskán benne van a korban Kertész Mihály filmje, de még mindig fiatalos.
Hirdetés

Nagy sikerrel mutatták be csütörtök este Kertész Mihály százéves felújított némafilmjét, A toloncot a lyoni Lumiére Filmfesztiválon a Pathé Bellecour moziban – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel pénteken.

A vetítést követően a fesztivál szűk körű fogadásán jelen volt Thierry Fremaux, a fesztivál alapító-igazgatója, Bertrand Tavernier és Pedro Almodóvar filmrendező, forgatókönyvíró, producer.

A bemutató után több archív és felújított filmeket bemutató nemzetközi fesztivál képviselője is meghívta programjába az Oscar-díjas Kertész Mihály 1914-ben Jászai Mari főszereplésével forgatott alkotását.

A lyoni Lumiére Filmfesztivált a cannes-i filmfesztivál művészeti igazgatója, Thierry Fremaux alapította. A világhírű mustra fókuszában a filmtörténet kincsei láthatók. A Lumiére-fivérekről elnevezett, évről-évre októberben megrendezett fesztivál a felújított filmek elsőrangú bemutatkozási fóruma.

A tolonc című magyar némafilm felújítása és digitalizálása a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával nemrég fejeződött be a Magyar Filmlaborban. A 100 éves filmhez a Maestro (rendező: M. Tóth Géza) című Oscar-jelölt magyar animáció zenéjét is jegyző Pacsay Attila komponált kísérőzenét. A Magyar Filmhét nyitóeseménye október 13-án A tolonc című film díszbemutatója volt a Művészetek Palotájában.

A tolonc című film a magyar és egyetemes filmtörténet unikális alkotása. A Casablanca (1942) Oscar-díjas rendezője, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály e korai filmje Kolozsváron forgott 1914-ben. Az egyik főszerepben a korszak színészóriása, Jászai Mari látható, továbbá Berky Lili és Várkonyi Mihály korabeli filmsztárok. Az ártatlanul kitoloncolt magyar cselédlány története Tóth Ede nagy sikerű népszínművének mozgóképes adaptációja, a forgatókönyvet Janovics Jenő, a kolozsvári színház egykori igazgatója írta.

Hirdetés

A tolonc igazi filmritkaság, hiszen száz éve készült és Jászai Marinak ez az egyetlen fennmaradt filmje. A MaNDA legértékesebb gyűjteményi darabjai között tartja számon a film egyetlen nitrokópiáját, amelyet The Undesirable címmel feltehetően amerikai moziforgalmazásban vetítettek a 20-as években, majd szerencsés véletlenek sorozatának köszönhetően került vissza Magyarországra 2008-ban.

A Filmarchívum korábbi vezetője, Gyürey Vera kezdeményezésére vágott bele a rendkívül rossz állapotú kópia felújítási lehetőségeinek feltérképezésébe. Anyagi és technikai akadályok híján azonban a kópiát nem sikerült restaurálni. A MaNDA új vezetősége ismét elindította a projektet, és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Magyar Filmlabor hozzákezdhetett a munkálatokhoz.

A felújítási munkálatok, amelyek során a film hosszú távú megőrzését biztosítandó digitális és fizikai hordozók készültek, több mint egy évig folytak. A tolonc filmtörténeti jelentőségének és Kertész Mihály hírnevének köszönhetően számottevő szakmai érdeklődés és hazai és nemzetközi várakozás övezte a felújítást.

 

Hirdetés