Húsz milla a csíksomlyói kegyhely felújítására

Az összegből jut a zarándokház és a sekrestye felújítására, valamint az orgona javítására is.
Hirdetés

A magyar kormány húszmillió forinttal támogatja a csíksomlyói kegyhely megújítását – jelentette be pénteken Csíksomlyón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. 

Soltész Miklós elmondta, a támogatást a tárca jövő évi költségvetésében különítik el, és annak felhasználásáról a csíksomlyói kegyhely gondnokságát ellátó ferences szerzetesek döntenek majd. Úgy vélte, a zarándokhely nemcsak szakrális érték, hanem az összmagyarság nemzeti értéke is, hiszen nemcsak a katolikus híveket, hanem a protestáns keresztényeket, és az útkeresőket is vonzza.
 
Böjte Mihály ferences szerzetes, a csíksomlyói kolostor házfőnöke elmondta, a csíksomlyói búcsúk szónokai számára épített Hármashalom oltár felújításához kértek segítséget a magyar kormánytól, de a felajánlott támogatásból más munkálatokat is elvégezhetnek. „A zarándokház is felújításra szorul, folyik az orgona javítása, a sekrestyét is fel kell újítani” – sorolta a teendőket a rendház főnöke.

Fotó: MTI

Hirdetés