Véletlenül vagy tévedésből szavaztak igennel az RMDSZ-es képviselők

Éppen az 1918. december 1. nevű utakat, illetve a nagy egyesülés megünneplését kötelező jogszabályról volt szó. Gratulálunk.
Hirdetés

„Véletlenek” miatt szavaztak igennel az 1918. december 1. nevű utakat, illetve a nagy egyesülés megünneplését kötelező jogszabályra szavazó RMDSZ-es honatyák. Mint arról beszámoltunk, a szövetség két képviselője, Seres Dénes Szilágy megyei és Erdei Dolóczki István Szatmár megyei képviselő támogatta voksával a Mircea Duşa szociáldemokrata párti (PSD) védelmi miniszter által beterjesztett jogszabályt a szeptemberi végszavazáson.

Erdei Dolóczki István a Krónika megkeresésére azt mondta, tévedésből szavazta meg azt a törvényt, mely kötelezi minden városban egy utca átkeresztelését 1918. december 1-re.

Nem értek egyet a December 1. utcanév kötelezővé tételével,

valószínűleg figyelmetlenségből nyomtam meg más gombot

a szavazáskor, mint amit akartam volna. Vállalom ezért a felelősséget” – nyilatkozta Erdei, aki szerint egyébként a jogszabály Szatmár megyét lényegében nem érinti, hisz minden városban van már Erdély Romániához való csatolásának dátumáról elnevezett utca.

Seres Dénes eközben azt mondja, úgy tudta, hogy az utcanévre vonatkozó kitételt kivették a jogszabálytervezetből. Hozzátette: egyébként nincs kifogása a törvény ellen, tiszteletben tartja más nemzetek ünnepeit, azonban úgy vélte,

az utcaátkeresztelés „kicsit durva”.

A képviselő szerint emellett kellemetlenségekkel is jár a névváltoztatás, hisz az érintettek kénytelenek lesznek személyi irataikat is kicserélni, hisz megváltozik a lakcímük.

Amint arról beszámoltunk, minden városban és megyei jogú városban kötelező módon a román nemzeti ünnep, december 1. nevét kell viselnie egy fő útvonalnak, a helyi önkormányzatoknak pedig kötelező módon rendezvényeket kell szervezniük a nemzeti ünnep napján, miután Traian Băsescu államfő kedden kihirdette az ezt rögzítő törvényt. A tervezetet Mircea Duşa védelmi miniszter nyújtotta be a parlamentben, célpontjai pedig egyértelműen a székelyföldi települések.

Hirdetés

A most hatályba lépő jogszabály értelmében a megyeszékhelyek önkormányzatai minden december elsején kötelesek a többi állami intézménnyel közösen ünnepségeket rendezni, a védelmi minisztériumot pedig a belügyi tárcával és a rendvédelmi szervekkel közösen katonai díszszemlék megszervezésére kényszeríti. A jogszabály szerint a rendezvények számára „a hatályos törvények értelmében” kell a finanszírozást biztosítani. A jogszabályt a szenátus áprilisban, képviselőház szeptemberben fogadta el. A parlamenti vita során román honatyák is kifogásolták az ünneplés kötelezővé tételét.

A Krónika több székelyföldi elöljárót is megkérdezett a törvény kapcsán. Egyebek mellett elhangzott, hogy nem lehet törvénnyel ünneplésre kötelezni az embereket,

További részletek az alábbi linken.

Kép: lapasprinlume.blogspot.com
 

Hirdetés