Több szociális juttatást emelt a kormány

97 lejről 600 lejre nő a szociális elhelyezésben lévő gyermekek után járó támogatás.
Hirdetés

A családi pótlékot és az élelmezési juttatást is emelték szerdán, az intézkedések mintegy félmillió gyermeket érintenek. 

Az RMDSZ közleménye szerint a szociális elhelyezésben lévő gyermekek támogatására szánt keret növelése nyomán az egy gyerek után járó támogatás összege 97 lejről 600 lejre nő. Mintegy 4 ezer kiskorúra vonatkozik ez, akik családoknál, nevelőszülőknél, vagy felügyeleti joggal rendelkező magánintézményeknél vannak elhelyezve.
 
Horváth Levente romániai munkaügyi államtitkár szerint novembertől több mint kétszeresére nő a családi pótlék, ami félmillió gyermeket érint. E szerint ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 200 lejt, az egy gyermekes család 82 lejt kap, a 2 gyermekes család 164 lejt, a 3 gyermekes 246 lejt, 4 gyerek felett pedig 328 lej lesz a családi pótlék összege.
 
Ha a családban az egy főre eső jövedelem 200 lej és 530 lej között van, a családok 75 lej és 300 lej közötti juttatásra jogosultak gyereklétszám függvényében. Hasonló a növekedés mértéke az egyszülős családok esetében is – mondta az RMDSZ államtitkára.
 
Az élelmezési juttatást is megkétszerezték a nappali ellátásban, az elhelyezésben lévő gyermekek, valamint a gondozási ellátásban lévő idősek és fogyatékosok számára. Ez az emelés január 1-től lép hatályba.

Hirdetés