Pontára szavaz a romakirály

Dorin Cioabă többszázezer voksot ígér a jelenlegi kormányfőnek a novemberi államfőválasztáson.
Hirdetés

Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőt támogatja a novemberi elnökválasztáson a Romák Demokratikus Szövetségének Pártja (PADR) – erről hétfőn írt alá megállapodást a Dorin Cioabă, a párt elnöke a kormánykoalícióban részt vevő Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR). Cioabă, aki a romák nemzetközi királyának tekinti magát, múlt hét végén jelentette be, hogy pártját hivatalosan bejegyezte a bíróság. A hétfői megállapodás aláírása után úgy nyilatkozott: több százezer roma csak az ő jelzésére vár, hogy kire adja voksát az elnökválasztáson, úgyhogy az ő állásfoglalása eldöntheti, ki lesz Románia következő elnöke.

A PADR-nek állítólag 150 ezer tagja van, de Cioabă szerint emberei a közösség sokkal több tagjával együttműködnek és a voksok nagyon nagy része a külföldön – elsősorban Olaszországban és Spanyolországban élő – romáktól fog érkezni.

A szociáldemokratákkal szorosan együttműködő UNPR-t Gabriel Oprea belügyminiszter vezeti, de a „romakirállyal” kötött egyezményt egyik helyettese írta alá. Az UNPR vállalta, hogy a 2016-os parlamenti választásokon PADR-jelölteket is indít listáin azokban a térségekben, ahol nagy számú roma közösség él.

Az ellenzéki liberálisokhoz közel álló Realitatea hírtelevízió szerint a roma párt Pontának nyújtott támogatásával áll összefüggésben az is, hogy az elnöki tisztségre pályázó kormányfő egy vasárnapi tévéműsorban azt ígérte: a kormány január elsejétől megduplázza  félmillió hátrányos helyzetű gyerek családi pótlékát.

Hirdetés

Mint ismeretes, Dorin Cioabă – elsőszülött fiúként – elhunyt apjától, Florin Cioabától örökölte tavaly augusztusban a romák nemzetközi királyi címet. A temetésen az elhunyt uralkodó kisebbik fiát, Daniel Cioabát is megkoronázták: ő romániai romák királya címet kapta.

 

Hirdetés