Nagyon meggyűlt a bajuk a székelyeknek a medvékkel

Az elöljárók hatékonyabb fellépést sürgetnek. Attól tartanak ugyanis, hogy a helyzet fokozódni fog.
Hirdetés

Hatásosabb fellépést sürgetnek a székelyföldi elöljárók a térségben garázdálkodó medvék miatt. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a katasztrófa-elhárító bizottság összehívását kérte, míg Marius Popică Kovászna megyei prefektus kvótán felül lövetné ki a kárt okozó nagyvadakat.

Borboly Csaba szerint a medvéknek a településeken való állandó felbukkanása vészhelyzetnek minősül, amit el kell hárítani, hiszen nemcsak természeti csapások, járványok miatt alakulhat ki közveszélyes helyzet. „Már nem elég arról beszélni, hogy hány kilövési engedélyt hagynak jóvá. Ennél többről van szó, már emberéletek vannak veszélyben. Egyre több olyan bejelentés érkezik, hogy este nem mernek kimenni az utcára az emberek, nemsokára az következik, hogy beköltöznek a házakba a medvék. Nem vagyok medveellenes, de az emberi életek védelme az elsődleges” – hangsúlyozta Borboly, hozzátéve, hogy a törvény nem biztosít jóvátételt az emberi életekben tett károkra.

Borboly Csaba attól tart, a helyzet rosszabbodni fog, a különleges védettség miatt a medvék száma megtöbbszöröződik.

Szigorúbb fellépést sürget a nagyvadak ellen Marius Popică Kovászna megyei prefektus is, aki hétfőn sajtótájékoztatón azt javasolta megoldásként, hogy válasszák szét a védett vadak kilövési kvótáját és az emberre és környezetére veszélyt jelentő egyedek kilövésére adott engedélyt. Elmondta, törvénymódosító javaslatot dolgoznak ki, miszerint hagyják jóvá a településekre bejáró, veszélyesnek minősített medvék kilövését, és ne számítsák be azt a kilövési kvótába.
 

Hirdetés