Victor Ponta váltja Kelemen Hunort

Na, nem az RMDSZ élén, hanem a kulturális miniszteri székben. És ott is csak ideiglenesen. Új név azonban egyelőre nincs.
Hirdetés

Ideiglenesen Victor Ponta miniszterelnök vette át a Kelemen Hunor menesztésével vezető nélkül maradt művelődési tárca irányítását, a minisztérium működtetésével kapcsolatos, aláírási joggal járó teendőket ugyanakkor a Mediafax hírügynökség értesülései szerint Hegedüs Csilla művelődési államtitkárra bízta.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta: a hatályos jogszabályok értelmében 45 napig állhat ügyvivő tárcavezető egy minisztérium élén, ezen időszak alatt az RMDSZ megnevezi majd, hogy kit jelöl a miniszteri, illetve a szintén a szövetségnek járó miniszterelnök-helyettesi tisztségbe.

Arra a kérdésre, hogy újabb javaslatával megvárja-e az RMDSZ az elnökválasztás eredményét, a szövetségi elnök azt mondta: erről még egyeztetni kell az RMDSZ-en belül.

„Nem tartom valószínűnek, hogy ezekben a napokban más javaslattal álljunk elő. A 45 nap az valamikor a második forduló után, november 23-24-én járna le, és meg kell beszélnünk, hogy ezt az időszakot mindenféleképpen a legjobban próbáljuk meg áthidalni” – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, Traian Băsescu államfő csütörtökön közölte: aláírta Kelemen felmentését, mivel már három hónap telt el azóta, hogy lemondott a tisztségről, de mivel utódját azóta sem nevezték ki, továbbra is ő irányította a minisztériumot.

Az RMDSZ vezetője augusztus elsején nyújtotta be lemondását a miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségről. Az RMDSZ Biró Rozália szenátort, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnökét javasolta a posztra, de az államfő bejelentette, hogy őt alkalmatlannak találja. Időközben felmerült, hogy a szintén Bihar megyei Szabó Ödön parlamenti képviselő lesz Kelemen Hunor utódja, de információink szerint ez nem valószínű.
 

Hirdetés